Društvene mreže · Internet

95% Facebook korisnika ne razume promene u podešavanju privatnosti

Prema istraživanju britanske kompanije Sophos, lidera na polju IT sigurnosti, u kojem je učestvovalo oko 680 ispitanika, otkriveno je da čak 95% ispitanika misli da su novo-uvedene promene na Facebook-u za povećanje sigurnosti i privatnosti “a bad thing!” Svega 2% su izjavila da podržavaju promene, dok je preostalih 3% izjavilo da ne shvataju šta nove Facebook promene predlažu.

U martu 2010, Facebook je predložio niz kontraverznih promena kako bi se ojačale polise za privatnost. Sve je počelo po utvrđivanju da su Vaši podaci bili deljeni sa trećim licima, ukoliko biste logovani na svoj Facebook nalog posetili neki web sajt. Tada bi treća strana imala pristup vašem imenu, profil slici, polu, vašim prijateljima i konekcijama, korisničkom ID-ju i svom sadržaju za koje ste podesili “Everyone” u polisi za privatnost. Korisnici su primetili da web sajtovi koje posete, već znaju ko su i šta su, kada su rođeni, gde žive i ko su njihovi prijatelji, bez prethodnog odobrenja da se pristupi ovim privatnim podacima.

Kao rezultat “podizanja prašine” oko ovih promena u javnosti, Facebook je objavio odgovor (published a response) koji nastoji da opravda njihovu poziciju i da uveri korisnike da će kompanija omogućiti pristup podacima samo “pažljivo odabranim partnerima”. Takođe je podvučeno da će od partnera zahtevati da omoguće jednostavan i brz metod po kome će korisnici koji posete te partnerske sajtove, moći direktno da obrišu svoje keširane lične podatke.

“Rezultati ovog istraživanja su prosledili veoma jasnu poruku Facebooku – korisnici nisu veoma sretni! Većina Facebook korisnika još uvek ne zna kako da podesi bezbedno privacy opcije, smatraju da je ceo sistem konfuzan,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos. “Čini se da je online privatnost potpuno nevidljiva. Danas se susrećemo sa velikim brojem web sajtova koji izlažu privatnost i sigurnost svojih članova trećim licima, sa čim se oni svakako nisu složili kada su se upisivali na taj servis. Facebook upravo to i radi sa stotinama miliona svojih korisnika.”

Facebook korisnici koji žele da budu informisani o poslednjim razvojima u Internet sigurnosti i podešavanju polisa za privatnost, mogu da se pridruže Sophos’s Facebook page.

Leave a Reply