Internet

ABC Srbija: New Media Summit – Digital Impact

Prvi regionalni samit posvеćen novim medijima održaće se u Beogradu 28. septembra, uz učešće najrelevantnijih stručnjaka za digitalne medije i predstavnika državnih institucija Srbije, zemalja regiona i Evropske unije.

ABC Srbija i Business Dialogue, uz podršku Uprave za Digitalnu agendu, organizuju regionalni New Media Summit, 28. septembra u beogradskom hotelu Continental. Ovaj događaj je posvećen lokalnoj, regionalnoj i panevropskoj razmeni znanja i iskustava u sferi Digitalne agende, sa fokusom na marketing i medije.

Po navodima organizatora, cilj projekta je da kroz razmenu znanja i iskustava marketinških i medijskih profesionalaca promoviše korišćenje najsavremenijih informaciono-komunikacionih tehnologija, u cilju unapređenja i osavremenjivanja funkcionisanja medijske i marketinške industrije u regionu i Srbiji.

Ove godine New Media Summit će imati dve panel diskusije i Chillout Zone, što predsavlja sjajnu priliku za direktnu komunikaciju, networking, nove kontakte, razmenu ideja, iskustava i mišljenja sa brojnim predstavnicima domaće, regionalne i evropske online i new media zajednice.

Neki od govornika u panelima su: Jasna Matić, državni sekretar za Digitalnu agendu, Stephen Herrmann, glavni urednik BBC Online News, Vasile Baltac, predsednik Evropske asocijacije profesionalnih IT udruženja (CEPIS), Filip Pieczynski, potpredsednik kompanije Gemius, Jan Jilek, predsednik Interactive Advertising Bureau Hrvatska, Mojca Jarc, direktor Sektora za infrastrukturu elektronskih komunikacija pri Agenciji za informatičko društvo Slovenije, Marek Slačik, izvršni direktor marketinga i prodaje kompanije Telenor, Jelena Stojanović, direktor, Direkcija za komercijalne poslove, Telekom Srbija, Funkcija marketinga i prodaje, i drugi.

ChillOut Zone će moderirati neka od najistaknutijih imena online poslovanja: Istok Pavlović, Dejan Restak, Jelena Jovanović, Miloje Sekulić, Goran Aničić, Rade Tričković, Vladimir Aranđelović, Ivan Dimitrijević, i drugi.

Detaljne informacije o samitu se dostupne putem sajta ABC Srbija (www.abcsrbija.com).

2 thoughts on “ABC Srbija: New Media Summit – Digital Impact

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  I prosle godine je u isto reme u bio organizovan u Beogradu slican “Summit”. Na tom proslogodisnjem samitu posebno se bio istakao, po mom misljenju, Stiv Herman. Tada sam, imedju ostalog, napisao.

  Stiv Herman, urednik uglednog veb sajta „Vesti BBC-a“, govoreći u emisiji „Oko magazin“ (RTS 1, 25.9.2010) o tome kako zadržati publiku, kazao je, između ostalog, da je povratna sprega čitalaca važna jer doprinosi objašnjenju priče. Saglasan sam da je ta sprega vrlo važna ako ne i najvažnija osobina medijskog internet servisa.

  Mediјski internet sevisi su prvi kompjuterski interaktivni sevisi masovnih elektronskih komunikacija koji omogućavaju jednostavnu povratnu spregu mase čitalaca, gledalaca ili slušalaca sa uredništvima, odnosno novinarima, pa čak i svojevrsnu zamenu mesta korisnika i izvora informacija. Ovakvi komunikacioni servisi od jedne tačke do više drugih tačaka su postali dvosmerni, a informacije u tim komunikacionim servisima – sadržajnije i kvalitetnije. Kvalitet medijskih internet servisa je poboljšan zahvaljujući povratnoj sprezi „višeg logičnog tipa”.

  Stiv Herman je obimnu prezentaciju „Sadržaj medijskog sajta“ iznetu na seminaru „Internet i evolucija vesti“ (Beograd, hotel Kontinental, 23.9.2010) na kraju sažeo u jednoj jednostavnoj rečenici. Ta rečenica na engleskom jeziku glasi: „Give people information they need to lead their lives“. Neka zato i meni bude dopušteno da ovaj kratak tekst završim sa jednom, ali dužom rečenicom.

  Klasičan, fizički model komunikacionog sistema sa povratnom spregom omogućava da se unapredi uobičajeni ali pojednostavljeni modela u vezi sa medijima masovnih komunikacija koji komunikacije ograničava na unilateralni ili, eventualno, bilateralni odnos informator – informisani, ali ne i da ga transformiše u model društvene komunikacije u kome tri procesa, izgradnja informacija, komunikacija i korišćenje informacija, slede jedan za drugim uzajamno se snabdevajući i dopunjujući.

  Nadam se da ce i ove godine Stiv Herman, a i ostali strani i domaci ucesnici (npr. Istok Pavlovic i Goran Ancic), imati nesto pametno da nam kazu. Bum videli.

  P. S. – Da li je Stiv Herman i dalje na polozaju glavnog urednika BBC “Online News”, nisam uspro, ili znao da proverim na internet strani BBC-a.

Leave a Reply