Internet

Agencija NSA može snimiti 30 dana svih telefonskih razgovora u bilo kojoj zemlji!

Američka nacionalna sigurnosna agencija NSA napravila je takav nadzorni sistem koji može snimiti sve telefonske pozive u nekoj stranoj zemlji i preslušavati ih i do 30 dana posle, objavio je u utorak Washington Post.

List je to objavio na osnovu podataka od neimenovanih izvora koji imaju direktna saznanja o tom sistmeu, kao i na osnovu dokumenata koje od prošle godine objavljuje nekadašnji zaposleni NSA “zviždač” Edward Snowden.

Taj program zove se MYSTIC i pokrenut je 2009., a mogućnost naknadnoga preslušavanja nazvana RETRO punu je snagu dostigla  2011., snimanjem telefonskih razgovora prve ciljane zemlje, piše Post.

Zgrada NSA agencije

List piše da na zahtev američkih vlasti ne objavljuje pojedinosti po kojima bi se mogla identifikovati zemlja u kojoj se sistem upotrebljava ili koja druga u kojoj bi se tek mogao upotrebiti, ali piše o dokumentima koji predviđaju slične američke špijunske operacije u drugim državama.

U tajnom sažetku o radu sistema kaže se da se u prvoj ciljanoj državi snima “baš svaki” razgovor, u 30-dnevni skladišni prostor čuvaju se se milijarde razgovora. Stari razgovori se brišu dolaskom novih u data skladište.

Jedan od direktora toga programa uporedio ga je s vremeplovom koji može reprodukovati glasove iz svakog telefonskog poziva bez potrebe da se unapred identifikuje osoba koju se želi špijunirati, piše Post i dodaje da nijedan drugi poznati program NSA ne snima baš celu telefonsku mrežu neke zemlje.

Leave a Reply