Internet

Ajvar “na klik” – projekat seoskih e-klubova IT osposobljavanja žena

Zahvaljujući projektima za otvaranje e-klubova za zene na selu i pomoc preduzetnicama u seoskom turizmu Uprave za rodnu ravnopravnost seoske sredine u 8 opstina u Srbiji dobijaju snazne zene preduzetnice.

U opstinama InđijaKraljevo, Ljubovija, Ivanjica i Paracin poceli su sa radom e-klubovi zazene na selu u kojima ce priliku za sticanje novih znanja i moderno poslovanje imati zene koje zele da pokrenu i promovisu sopstveni biznis, a u Indjiji, Aleksandrovcu, Knjazevcu i Beocinu zene preduzetnice ulozice dobijena bespovratna sredstva u razvoj sopstvenih imanja na kojima ce se bavitiseoskim turizmom.

null

„Uprava za rodnu ravnopravnost konkretnim projektima zeli da pomogne osnazivanje i ekonomsku samostalnost zena na selu koje su najcesce visestruko diskriminisane. Potencijal zena u Srbiji nije iskoriscen u dovoljnoj meri, i zato se mi trudimo da promenimo situaciju. Vazno je ohrabiti zene da kontinuirano unapredjuju svoja znanja i vestine, razvijaju svoje talente i odvaze se za neku vrstu preduzetnistva. Zahvaljujuci ovim projektima uskoro cemo imati jake preduzetnice i u seoskim sredinama, sto je dosad retko bio slucaj“, istakla je na otvaranju e-kluba u Indjiji Natalija Micunovic, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost.

Od danas, korisnice e-klubova imace priliku da naprave svoje web prezentacije, promovisu svoje proizvode na internetu, povezu se sa drugim e-klubovima u Srbiji i inostranstvu, razmenjuju iskustva i sl.

E-klub u Indjiji, kao i drugi sirom Srbije, opremljen je modernom racunarskom opremom, sa pet racunaralaptopomkamerom, stampacem i skenerom, a pored 25 zena koje su prosle obuku za rad na racunaru, i druge zene na ovim opstinama moci ce da se ukljuce u rad e-klubova. Podsecamo, Uprava za rodnu ravnopravnost uz pomoc Ambasade Svedske obezbedila je racunarsku opremu za e-klubove, a u saradnji sa NVO „Jednake mogucnosti“ obuku za koriscenje info-komunikacionih tehnologija.

„Zene koje se vec godinama bave proizvodnjom kolaca, zimnice, dzemova, od danas nece prodavati svoje proizvode samo na pijaci, vec cemo im pomoci da svoje proizvode u pravom svetlu predstave i na internetu. Nas cilj je da znanje koje smo stekle na obuci za koriscenje racunara prenesemo svim zenama na nasoj opstini i pokazemo da zene na selu mogu biti samostalne i jake zene preduzetnice“,izjavila je Bojana Vasic, preduzetnica iz Indjije i korisnica e-kluba.

Istovremeno, dobitnice novcanih sredstava za razvoj seoskog turizma novac su ulozile u renoviranje svojih gazdinstava, prosirenje smestajnih kapaciteta, uvodjenje HACAPP standarda, ujedno, u unapredjenje svoje turisticke ponude. Jedna od cetiri preduzetnice u seoskom turizmu, dobitnice bespovratnih sredstava, Mirjana Hemun iz sela Banstol, podelila je sa ostalima svoje iskustvo:

„Moje poljoprivredno gazdinstvo „Otvorite vrata Banstola“ sastoji se od kuce za odmor sa tri velike sobe i restorana koji prima cetrdeset gostiju. Nasi gosti ovde uzivaju u autenticnim sremackim specijalitetima koje pripremamo, a koje mogu i da kupe. Novac od projekta sam ulozila u renoviranje apartmana i povecanje smestajnih kapaciteta, i nadam se da svojim primerom mogu da ohrabrim i druge zene da pokrenu sopstvene poslove.“

Projekti za otvaranje e-klubova za zene na selu i pomoc za preduzetnice u seokom turizmu deo su projekata Uprave za rodnu ravnopravnost ciji je cilj ekonomsko osnazivanje i osamostaljivanje zena. Rodna ravnopravnost je neophodna da bismo imali pravedno drustvo, a postovanje prava zena za to je preduslov. Bez rodne ravnopravnosti nema razvijenog drustva jer je doprinos zena neophodan za njegov razvoj.

Leave a Reply