Internet

Aktivnost hakera raste, dostojne zaštite za sada nema

Prema ocenama stručnjaka, Moskva će biti na čelu svetskog spiska gradova, najpodložnijih napadima hakera.  U trojku takvih gradova spadaju takođe Njujork i Los-Anđeles. Dubai, koji se razvija u vrtoglavom tempu, kao jedan od najvećih centara biznisa i trgovine našao se na 8. mestu.  Pažnju kiberzločinaca privlači sve, što je povezano s velikim novčanim iznosima i velikom vlašću, radi li se o bazi podataka banke ili vladinom sajtu. Napadi  zločinaca su sve genijalniji, protiv njih se ne može dugo održati čak ni najsofisticiranija zaštita.

Nažalost, povećana aktivnost, a čak i agresivnost hakera postala je obeležje vremena, – smatra predstavnik jednog od najvećih svetskih proizvođača sistema zaštite od virusa, hakerskih napada  i spama Laboratorija Kasperskog Roman Kosičkin.

Danas hakeri razrađuju sve štetnije programe, usmerene ne samo protiv personalnih, već i korporativnih podataka. Meta zločinaca su sve češće krupni objekti.  Smatramo da će uskoro broj takvih zločina biti povećan. Moguće je govoriti o redovnoj epidemiji. Zašto se to dešava? 1990-h godina  stvaranje virusa je bilo sredstvo izdvajanja, sredstvo da se zadovolji samoljublje, 2000-h godina kompjuterski zločinci su počeli da koriste personalne podatke radi krađa i malverzacija, danas je crno tržište, gde trguju informacijama, faktički zasićeno. Zato su stvaraoci virusa počeli da traže nove puteve.

Nedavno su hakeri čak napali Laboratoriju Kasperskog.  S jednog napadnutog američkog sajta su oni uspeli da pošalju nekoliko virusa umesto antivirusa.

Šta znače za hakere  takvi demarši – razonodu, karjerni rast ili  traženje sebe – za sada nije jasno. Nedavno je u Moskvi uhvaćen haker, koji je prodro u sajt komercijalne bьanke. To je bio otpušteni pripadnik banke, koji je blokirao rad internet-strane banka-klijent, brisao infomrmacije za korisnike i umesto njih  razmestio podatke o banci, koji  je crne. On bi mogao da izvrši i finansijski zločin, opljačkavši klijente.

Kiberzločinci ne samo prodiru u stranice, već i dezorganizuju  rad korporacija, uzimaju podatke osoblja s magnetskih kartica-ključeva, kvare signalizaciju u zgradama i blokiraju sve radne procese. Pripadnici napadnutih preduzeća samo prate borbu hakera, a programeri, koji poštuju zakon, traže nove načine zaštite. (Glas Rusije)

Leave a Reply