Categories
Internet

Algoritam antikorupcije na internetu

Algoritam antikorupcije, online prezentacija sistema za suzbijanje korupcije koja omogućava pregled svih nadležnih institucija, veza između njih i konkretnih odgovornosti koje imaju u borbi protiv korupcije, predstavljen je u Medija centru. Projekat je pokrenuo Centar za primenjene evropske studije (CPES) uz podršku USAID-a, Instituta za održive zajednice i Fondacije za otvoreno društvo.

algoritam_antikorupcije_na_internetu

Algoritam antikorupcije će građanima omogućiti da sagledaju kompletan sistem za borbu protiv korupcije i utvrde korake koje bi trebalo preduzeti u konkretnim slučajevima. Pregled institucija i njihovih odgovornosti predstavljen je iz perspektive građanina kako bi se što jasnije ukazalo na mogućnosti za prijavljivanje slučajeva korupcije koje ima svaki pojedinac, udruženje ili uzbunjivač ali i kako bi se videlo na koje sve načine oni mogu da prate sudbinu prijavljenog slučaja.

Koristeći se ovim algoritmom, CPES će u narednom periodu takođe ispitivati pojedinačne slučajeve korupcije kako bi utvrdio eventualne nedostatke ovog sistema (ili koji delovi sistema neadekvatno obavljaju svoje nadležnosti) i na osnovu analize serije slučajeva došao do konkretnih preporuka za njegovo unapređenje.