E-servisi · Internet

Amazon: ukidanje poreza na online kupovine otvara nova radna mesta

Amazon.com internet trgovina poslala je kalifornijskim političarima ponudu: u Amazonovim kalifornijskim distribucijskim centrima kompanija će zaposliti 7.000 novih radnika ako Kalifornija odustane od sprovođenja novog zakona o porezu na online trgovinu.

Očekuje se da će novi namet znatno uticati na Amazonovu profitabilnost . Zakon je stupio na snagu 1. jula, ali će se početi primenjivati tek od 2014. godine. Amazonov predlog došao je tek nekoliko sati pre objave katastrofalnih podataka o stagnaciji broja zaposlenih u SAD-u u avgustu.

Kalifornija je u julu zabeležila drugu najvišu stopu nezaposlenosti u SAD-u od 12 %. Reuters navodi da je zbog sve tanjih budžetskih  prihoda malo verovatno da će kalifornijske Demokrate pristati na Amazonov prijedlog.

One thought on “Amazon: ukidanje poreza na online kupovine otvara nova radna mesta

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ekonomsko uredjenje u svetu i u nasoj zemlji uglavnom pociva na trzisnoj privredi, otvorenom i slobodnom trzisru. U ovakvom ekonomskom poretku trzista uravnotezavaju ponudu i traznju preko mehanizma cena. Grubo govoreci, cene rastu ukoliko traznja raste i cene padaju ukoliko traznja opada, i obrnuto: cene rastu ukoliko ponuda pada i cene padaju ukoliko ponuda raste.

    Trzisnu privredu je definisana u Oksfordskom recniku egleskog jezika kao privreda u kojoj je cena utvrdjena prema trosku i traznji. U automatizovanoj trzisnoj privredi, odnosno tehnoloskom kapitalizmu nezaposlenost ce stalno rasti a cene padati jer ce trosak radne snage i traznja takodje stalno padati.

    Zato je neophodno da Ujedinjene nacije sto pre obave globalnu drustveno-ekonomsku reformu da bi se ocuvao svetski mir. Jer preti gadan, sveopsti rat izmedju malobrojno bogatih i mnogobrojno siromasnih.

    P. S. – Jedan od uzroka rasta nezaposlenosti je i stvaranje Internteta. Njegove sluzbe su zamenile stamparije novina i knjiga, postu, bankarstvo, poslovanje, igranje, druzenje, seks itd. i tsl. Bas tako je i bilo predvidano na Prvom svetskom telekomunikacionom forumu u Zenevi, 1979. godine.

Leave a Reply