Internet

Anonymous haktivisti nastavljaju sa napadima

S dolaskom nove godine hakerska grupacija Anonymous s manijačkom tvrdoglavošću nastavlja da izbacuje iz stroja sajtove po celom svetu. Novosti o krstaškom pohodu u mreži praktično svakodnevno se pojavljuju u medijima i blogosferi.

Samo u protekloj nedelji napadima hakera su podvrgnuti resursi EU, američke CIA, vlade i parlamenta Pane, čak i rudarske komore Meksika. Na sajtove Evropske unije „anonimusi“ su naišli na solidarnost stanovnika Poljske, Švedske i Slovenije koji se zalažu za ukidanja Trgovinskog sporazuma za borbu s kontrafaktnim proizvodima – ASTA.

Sajt CIA napali su bez objašnjenja razloga, a američki resursi nisu „pali“ slučajno. Anonymous je provalio na sajt rudarske komore Meksika (Canimex) zapretivši da će da objavi elektronsku poštu činovnika nadleštva. Učinivši ovo ostavili su vrlo živopisnu poslanicu: „Pozdravljamo meksičku komoru rudarstva. Dok vi pljačkate svoje rudare mi skidamo vašu elektronsku poštu. Nemate nikakve mere bezbednosti, kako za rudare, tako ni za vašu elektronsku poštu. Da li želite da vaše poruke iz pošte budu objavljene?“

Resursi vlade i parlamenta Paname napadnuti su zato što je u zemlji počela kampanja za uvođenje ograničenja u internetu. Ovakvu „drskost“ krstaši u mreži nisu mogli da prežive… „To je tek početak njihove aktivne delatnosti. Hakeri će se svetiti za sve i u buduće će njihovi napadi samo rasti,“ – ovu činjenicu konstatuje generalni direktor obaveštajne kompanije R-Tehno Roman Romačov.

 

Svetska kriza nikako da se završi. Sigla je iz SAD i danas Evropa oseća prilično velike teškoće. Zato grupa hakera pokušava da se osveti onima od kojih je kriz apotekla i tamo gde postoji. Zbog toga će sad serveri državnih službi SAD, Evrope i celog sveta biti podvrgnuti hakerskim napadima. Osim toga, Evropljani i Amerikanci su dolili ulje na vatru pokušavajući da uvedu svoja pravila ponašanja u internetu, zakone i norme koji ograničavaju prava i slobode. Ovo se mnogim korisnicima ne sviđa, zato čak i oni koji nisu bili hakeri, pokušavaju da uđu u njihove redove, instalirajući u svoje kompjutere određene programe.

„Anonimusi“ su postali široko poznati tek pre nekoliko godina, kad su organizovali seriju DDoS-napada na sajtove kompanija i organizacija koje su se suprotstavljale delatnosti resursa za razobličavanje WikiLeaks. Međutim, grupacija nema ni lidera, ni rukovodeću partiju, ona se oslanja na kolektivnu snagu svih korisnika, spremnih da izraze svoj protest protiv bilo čega. Napadajući sajtove Anonymus uvek ostavljaju poruku za sećanje. Na različitim jezicima ona zvuči ovako: „Mi smo – Anonymous, ima nas legion, mi ne opraštamo, ne zaboravljamo, čekajte nas.” U najbliže vreme protestanti u mreži se mogu aktivizirati i u Rusij gde će za manje od mesec dana biti održani izbori. Državni i medija resursi se spremaju za ove napade i njihovo odbijanje…

 

Leave a Reply