Internet

“Anonymous” haktivisti otkrili kontakte nekoliko stotina službenika NATO

Kako prenosi britanski Gardijan, “haktavistička” grupa Anonymous uspela je da dođe do kontakata preko 220 britanskih službenika i još 242 NATO zvaničnika, i sve to objavi.

Hiljade britanskih e-mail adresa i kriptovanih lozinki, uključujući i one službenike Ministarstva odbrane, obaveštajnih i policijskih službenika, kao i političara i NATO-a savetnika su objavljene na internetu nakon proboja sigurnosti od strane ovih kako sebe nazivaju “haktavista”.

Unutar velike baze ličnih podataka izloženih od strane samoprozvanih ‘hacktivista” nalaze se i detalji od 221 britanskog vojnog službenika i 242 NATO osoblja. Državni službenici koji rade u srcu britanske vlada – uključujući i nekoliko njih u Kabinet uvlade, kao i savetnici Zajedničke obaveštajne organizacije koja deluje kao “oči i uši” za osetljive informacije premijera – također su bili izloženi napadu.

Do izloženost baze podataka došlo je nakon što su haktavisti – za koje se veruje da su deo Anonymous grupe – neovlašćeno pristupili tokom Božića na nalog Stratfor-a, konsultantske agencije sa sedištem u Teksasu koja se specijalizovala za spoljne poslove i sigurnosna pitanja. Baza podataka je čuvana u običnoj Excel tabeli koju su sačinjavale adrese e-pošte i kodirane lozinke oko 850.000 osoba koji su se pretplatili na Stratfor web stranice.

Leave a Reply