Internet

Apple promoviše HTML5

Apple je gotovo u potpunosti odbacio podršku za Flash u svojim mobilnim proizvodima i umesto te Adobe tehnologije odlučio je da podrži nove web standarde kao što su HTML5 ili CSS3. HTML5 je najnoviji standard za world wide web, kreiran sa ciljem da se standardizuje podrška za multimedijalne sadržaje, te smanji broj dodataka potrebnih da bi se uživalo u prikazu. Kada govorimo o dodacima, mislimo na tehnologije poput Flasha ili Silverlighta, koje je potrebno dodatno instalirati u web browser kako bi mogli pregledati određene sadržaje. HTML5 omogućava prezentaciju video sadržaja, foto galerija ili audio materijala bez potrebe za bilo kakvim nadogradnjama web browsera .

Kako bi pokazao što sve HTML5 može, Apple je napravio prikaz HTML5 funkcionalnosti na svojoj web stranici. Link na tačno odredište ćete pronaći na kraju teksta. Prezentovani su multimedijalni sadržaji na web stranicama pomoću tehnologija HTML5, CSS3 i JavaScript. Na žalost, u svim blagodetima tih modernih tehnologija ćete moći uživati tek ukoliko stranicu otvorite Appleovim web browserom Safari. U to se ubrajaju i browseri Safari instalirani na uređajima iPhone i iPad.

Apple želi da istakne da njegovi uređaji iPhone i iPad nisu tehnološki zaostali zbog nepodržavanja Flasha, već su tehnološki napredni i promovišu nove web standarde. Ipak, činjenica da sve to (zasad) radi samo u Safariju neće baš razveseliti korisnike koji su navikli na druge web browsere, kao što su Firefox ili Internet Explorer.

www.apple.com/html5/

Leave a Reply