Internet

Apple u trci za .me domenom

Američka kompanija Apple dostavila je zahtev za višestruku registraciju za crnogorski nacionalni Internet domen ME. Za registraciju domena ME, kako prenose američki mediji, zahev je u prvoj sedmici dostavilo oko hiljadu kompanija, od kojih su mnoge zainteresovane da što pre rezervišu atraktivne adrese.

Apple je već dostvio zahtev za registraciju adresa apple.me, ipod.me i itunes.me, što bi mogle uraditi i kompanije kao što su Microsoft, Skype i Digg”, navodi portal MacWorld.

Vlasnici robnih marki do 20. maja mogu da podnesu zahtev za registraciju unutar domena ME, nakon čega će agenti registracije odobravati one koji budu ispoštovali proceduru.

Domen ME daje šansu svakoj kompaniji da potpuno personalizuje svoje brendove, što će dati novu dimenziju u njihovom poslovanju”, ocenio je potpredsednik kompanije Affilias, Roland La Plante.

Pravilnik o registraciji predviđa, da nakon obrade pristiglih prijava, bude organizovana licitacija i registracija traženih Internet adresa. Preduzeće mora imati pravo na Internet adresu koju želi da poseduje, što dokazuje pravom na korišćenje određene robne marke, imena ili oznake.

U slučaju da za jednu adresu postoji više prijava sa istim pravom korišćenja, domen će biti ponuđen na licitaciju i biće dodeljen kompaniji koja ponudi više novca, dok će adrese sa jednim zahtevom biti odmah ponuđene za registraciju.

Dokaz o pravu na korišćenje određene marke ili brenda može biti validan dokument iz ustanove za zaštitu intelektualne svojine, a preduzeća iz Crne Gore su takve licence dobijale u beogradskom Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Srbije i Crne Gore.

Leave a Reply