Internet

Arilje samovoljom elektodistribucije ostalo bez televizije i interneta

Prema navodima iz saopštenja kompanije SBB, juče od ranih jutarnjih sati, Elektrodistribucija u Arilju je, sa stubova demontirajući kablove SBB-a, nacionalnog operatora kablovske televizije i interneta, onemogućila prijem slike i internet vezu stanovnicima ovog mesta.

Posle devet godina od kako je SBB mreža instalirana preko EDB stubova, uz sve potrebne dozvole i ugovore sa Opštinom, građani Arilja nemaju signal. Elektrodistribucija je skinula delove SBB mreže ne samo sa stubova za distribuciju električne energije, nego i sa stubova javne rasvete, kao i sa stubova u vlasništvu samog SBB-a.

Postavljanje kablovske distributivne mreže je izvršeno na osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji koji je SBB zaključio sa Opštinom Arilje 17. 12. 2002. godine, koji je i danas na snazi.

Elektrodistribucija u Arilju je 21. 6. 2010. godine i 14. 1. 2011. godine uputila dopis SBB-u, kojim je tražila da SBB ukloni kablove i opremu sa stubova, pod pretnjom da će sam ukloniti opremu sa svojim ekipama. SBB je odmah po dobijanju prvog dopisa odgovorio da su kablovi postavljeni na osnovu ugovora sa Opštinom, uz saglasnost Elektrodistribucije, što je izričito navedeno u članu 1. Ugovora uz naglašenu spremnost za razrešenje situacije do koje je došlo zbog nesporazuma.

Uprkos tome, ekipe Elektrodistribucije su juče u Arilju samovoljno demontirale mrežu nacionalnog operatora kablovske televizije i interneta. Predstavnici SBB-a, kompanije čiji su vlasnici evropski investicioni fond Mid Europa Partners i Evropska banka za obnovu i razvoj, vodili su razgovore sa Opštinom, bez rezultata, pa su preduzete i druge mere da se spreči ovakva samovolja Elektrodistribucije.

SBB je Privrednom sudu u Užicu podneo tužbu protiv preduzeća Elektrosrbija d.o.o. Kraljevo, sa predlogom o privremenoj meri zabrane uklanjanja kablova. Ukoliko sud donese ovakvu meru, biće sprečeno dalje nanošenje velike i nenadoknadiva štete kako SBB-u, tako i privredi i građanima u Arilju koji koriste signal kablovske televizije i interneta.

SBB je uputio i izvinjenje građanima Arilja zbog činjenice da će, zbog samovolje Elektrodistribucije, tokom vikenda ostati bez televizijske slike i interneta u svojim domovima i obećao da će učiniti sve da se nastali problem što pre reši.

2 thoughts on “Arilje samovoljom elektodistribucije ostalo bez televizije i interneta

 1. Predrag Supurović

  Treba ipak malo opreza sa ovakvim vestima.

  Čudno je da su uopše dobili saglasnost Elektrodistribucijr da kače kablove na bandere zaprenos električne energije, jer, koliko znam, to nije po propisima.

  Sama vest kae da je ugovor sklopljen sa Opštinom Arilje a ne Elektrodistribucijom. Ako ED nije stavila poptis na taj ugovor, onda je njihova navodna saglasnost samo usmena i nema neku pravnu vrednost.

 2. svitanje

  Ni za elektrodistribucije , za tu i taj javašluk, nemam razumevanja,ali iz teksta
  se ipak vidi da je ovo novinarski rezon i da je vest obradjena tendeciozno . Iz drugog grada sam i sticajem okolnosti neposredno prisustvovao, u mom gradu, siledzijskom ponasanju SBB-a razvodeci linije po banderama po onda zvanim drzavnim zgradama osvajajuci prostor i otimajuci da se sto pre zazivi na tom terenu -pa ce mo posle videti kako ce mo to urediti.E taj siledzijski metod koji i drugi primenjuju razbija Srbiju.Hoce SBB da legalizuje nakacene linije, pa sve žali “narod” i “jadne” gradjane Arilja.

Leave a Reply