Internet

Asanž kao Robin Hud epohe globalizacije

Bogati klijenti švajcarskih banaka ne spavaju mirno. U ruke osnivača skandaloznog sajta Vikiliks dospeo je kompromitirajući materijal o milionerima i milijarderima iz čitavog sveta, koji preusmeravaju svoje kapitale preko ofšor račune i sakrivaju se od poreza u domovini. Čija konkretno imena raskrinkava spisak, ne zna se za sada. Džulijan Asanž obećava da će ih objaviti za nekoliko nedelja, kada se ubedi u verodostojnost informacije.

Julian Assange

Podatke za 2 hiljade ljudi, među kojima je najmanje 40 poznatih političara, Asanžu je dao Rudolf Elmer, bivši saradnik filijale švajcarske banke Džulius baer koja se nalazi na Kajmanskim ostrvima. To nije prva njegova saradnja sa Vikiliksom. Upravo njegove informacije o ofšor novcu kancelara Nemačke Angele Merkel i niza drugih političara i biznismena, predate Vikiliksu 2008. godine, napravile su reklamu u to vreme malo poznatom sajtu. Istina, podaci o Merkel se nisu potvrdili, i dokumente sa sajta su brzo sklonili. Ali to je bilo dovoljno da internet-resurs stekne široku popularnost, a Elmer da se nađe pod prenjom hapšenja. Banka Džulius Baer ga je predala sudu u Švajcarskoj zbog krađe poverljivih inforamcija i razglašavanje bankarske tajne.

Slučaj još nije završen. Uzimajući u obzir novu predaju tajnih informacija medijima, najverovatnije Elmer neće moći da izbegne zatvorsku kaznu. Između ostalog, sam sebe on ne oseća krivim i izjavljuje da pojam bankarska tajna ne treba da prikriva lopove i prevarante.

Ma koliko to bilo paradoklasno, isto tako tumače dati termin i glavni protivnici Vikiliksa – SAD i evropske zemlje. 2009. godine Vašington je prinudio veliku švajcarsku banku UBS da objavi podatke o računima 250 američkih klijenata, koje su organi reda SAD sumnjičili za izbegavanje poreza korišćenjem računa u ofšor zonama. To je bio veliki udarac po švajcarskoj reputaciji, pošto se ova zemlja smatra tihom lukom za velike pare. Od tada vera u nepokolebivost bankarske tajne se poljuljala, kaže direktor Odeljenja za analitičke informacije agencije RBK Aleksandar Jakovljev.

Što se tiče bankarske tajne, ova stvar u poslednje vreme vrlo je rastegljiva. Nije tajna da su američke vlasti tražile od švajcarskih banaka da razotkriju određene porcije informacija o klijentima. Iste zahteve su podnosile i evropske monetarne vlasti. Zato ne mogu da kažem da su švajcarske banke takva crna kutija u kojoj se čuvaju informacije koje niko ne zna.

Međutim neke evropske zemlje već sa nestrpljenjem očekuju kada će Vikiliks objaviti dobijene informacije. Pre godinu dana Nemačka je kupila kod anonimnog bivšeg saradnika jedne od švajcarskih banaka za 2,5 miliona evra disk sa podacima o hiljadama Nemaca, koji su čuvali novac u Švajcarskim banakama, ali nisu plaćali na njih porez. Pošto su vlasti zemlje izjavile da je informacija na disku tačna i da će uskoro protiv poreskih prestupnika biti podnete tužbe, u poreskim službama zemlje su počeli da se stvaraju redovi. Ne želeći da dospeju iza rešetaka, preko 26 hiljada Nemaca dobrovoljno se predalo poreskim ispektorima, plativši i porez i kaznu zbog njegovog kašnjenja. Na kraju, piše Komersant, nemačka blagajna se popunila za skoro 2 milijarde evra.

Podatke o novim neplatišama Nemačka i drugi čitaoci Vikiliksa će dobiti sasvim besplatno. Pitanje je kako će iz iskoristiti odgovarajući organi.
(GR)

One thought on “Asanž kao Robin Hud epohe globalizacije

Leave a Reply