Internet

Asanž: “kraj početka”

Sud u Londonu odbio je žalbu švedskog tužilaštva na odluku da se osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu dozvoli da se, uz kauciju od dvesta hiljada funti, brani sa slobode od zahteva da bude izručen Švedskoj.
Švedsko tužilaštvo ga traži, i raspisalo je za njim međunarodnu poternicu, da bi bio saslušan u okviru istrage o silovanju i seksualnom napastvovanju što on demantuje.

On je priveden kad se javio u jednu policijsku stanicu u Londonu prošle nedlje, a sada je pušten iz pritvora u Londonu do sledećeg ročišta britanskog ekstradicionog suda koje je zakazano za 11. januar.

Ograničeno kretanje i nadzor

Asanž će do tada morati da preda svoj pasoš britanskim vlastima i da se povinuje odluci o zabrani kretanja, odnosno, da se javlja lokalnoj policijskoj stanicic svako veče i da na telu nosi elektronsku napravu za praćenje.

Asanž je bio u pritvoru od kada se pre nešto više od nedelju dana dobrovoljno predao britanskoj policiji zbog evropskog naloga za hapšenje koji su izdali tužioci u Švedskoj.

Asanž tvrdi da su politički motivisane optužbe da je imao seks bez zaštite sa dve žene, od kojih je jedna tokom tog čina navodno spavala i da je jedini cilj diskreditacija Vikiliksa.

Na sajtu Vikiliks je objavljeno par stotina hiljada tajnih američkih diplomatskih depeša.

“Različiti interesi” protiv Asanža

Asanž je u intervjuu za televiziju BBC, rekao u četvrtak uveče pošto je pušten iz pritvora, da su te optužbe deo uspešne i vrlo pogrešne kampanaj čiji je cilj da se on, kako je rekao, ocrni.

“To medjutim ne znači da tačno znamo ko stoji iza te kampanje. Po mom mišljenju, ima tu različitih interesa – ličnih, unutrašnjepolitičkih i medjunarodnih. Ta kampanja otkrila je neke važne stvari, neke uznemirujuće pojave u Evropi. Na primer, da neko može da bude izručen iz jedne evropske zemlje u drugu, a da prethodno nije potrebno da se podnesu bilo kakvi dokazi”, istakao je Džulijan Asanž u razgovoru za BBC-jevu televiziju.

Asanž je dodao da mu do sada nisu predočeni čvrsti dokazi na osnovu kojih bi trebalo da bude izručen Švedskoj i da zato ne zna od čega i kako treba da se brani.

No, te optužbe, naglasio je, neće zaustaviti objavljivanje informacije preko njegovog sajta Vikiliksa.

“Sada kada sam u mogućnosti da pomognem u upravljanju našim brodom, radićemo brže. Ali, i sami ste mogli da se uverite u to da su stvari tako postavljenje da mogu da funkcionišu i u mom odsustvu”.

Ima li optužnice u SAD?

Džulijan Asanž je rekao BBC-ju i da se šuška da je u SAD podignuta optužnic aprotiv njega i da će ta zemlja takodje tražiti izručenje.

Govoreći u jutarnjem programu jedne američke televizijske stanice u petak, g.Asanž je ponovio ranije iznesene tvrdnje da SAD “tajno pokušavaju” da im on bude izručen.

“Treba zapamtiti da ovo nije početak kraja, već je pre reč samo o kraju početka. Danas smo čuli iz pouzdanih izvora koje prenosi list Gardijan i koji potvrđuju isto što smo čuli i dan ranije – da se protiv mene tajno priprema nešto nalik na optužbnicu za špijunažu”, rekao je američkoj televiziji Džulina Asanž.

Američki zvaničnici kažu da još uvek razmatraju kakve su mogućnosti da se Asanžu sudi u SAD zbog objavljivanja tajnih dokumenata.

Asanžove pristalice kažu da se nadaju da će odlukom suda u Londonu da ga pusti iz pritvora, pažnja međunarodnih medija ponovo biti vraćena na rad internet portala Vikiliks i dokumente koja se objavljuju na njemu. (BBC)

2 thoughts on “Asanž: “kraj početka”

  1. Vera Stancic

    Imace sve vise pristalica…A protiv – masa – se ne moze nista…Mi smo , naravno, svi ovamo…protiv – birokrata…”mocnika”…a – masa – se oni jedino i boje…

Leave a Reply