Internet

Asanž na promociji svoje knjige “Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta”

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž upozorio je na promociji svoje knjige “Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta” u sredu u Beogradu da je internet najveći potencijalni porobljivač čovečanstva.Nikada ranije nisu sve države u isto vreme bile pod takvim predominantnim uticajem.

Međutim, knjiga govori i o tome kako internet može biti upotrebljen protiv tih globalnih tendencija”, rekao je Asanž u video-poruci koja je emitovana na promociji.

JulianAssangeCypherpunks veca slika

On je upozorio da strateški nadzor i kontrolisane tehnologije, posebno one koje primenjuje “Fajv ajz” tehnološka alijansa pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država, ostvaruje uticaj na države, organizacije i pojedince.

Knjiga “Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta” nastala je kroz razgovore Asanža sa, po njegovim rečima, trojicom vodećih virtuelnih aktivista, koji se “već godinama bore protiv tehnološkog totalitarizma”, Džejkobom Apelbaumom, Džeremijem Cimermanom i Endijem Milerom.

Izraz “sajferpanks” označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu šifrovane elektronske komunikacije, što je po njima jedan od načina zaštite privatnosti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da globalni sistem nadzora danas prevazilazi puko presretanje komunikacije i da predstavlja totalni nadzor koji “nikako ne može da ima opravdanje”.

Šabić je ocenio da je umesto kodirane komunikacije, koju zagovara pokret “sajferpanks”, ipak poželjnije donositi zakone koji štite privatnost građana.

Leave a Reply