Internet

Asanž se boji izručenja u SAD

Advokati osnivača WikiLekasa su iskazali bojazan da bi ga američki tužitelji mogli optužiti za špijunažu zbog objavljivanja poverljivih dipolomatskih depeša. Osnivač WikiLekas, Julian Assange je nakon što je uz kauciju od 300 hiljada dolara oslobađen iz zatvora u Londonu, rekao da je žrtva “veoma uspešne kampanje kleveta”. On je trenutno u kućnom pritvoru u Londonu, ali je suočen sa mogućim izručenjem Švedskoj po optužbama za seksualne zločine.

Assange je za američku TV mrežu juče rekao da ga više brinu napori na izručenju Sjedinjenim Državama nego Švedskoj. Njegovi advokati su iskazali bojazan da bi ga američki tužitelji mogli optužiti za špijunažu zbog objavljivanja poverljivih dipolomatskih depeša na mreži interneta.

Julian Assange je krajem nedelje  izašao iz zatvora. Izdavač WikiLeaksa je ogovaran i u isto vreme cenjen širom sveta. To je sasvim jasno i po uzvicima okupljenih koji su došli da ga vide u Londonu. Assange se predao policiji 7. decembra nakon izdavanja međunarodne poternice. Švedske vlasti ga žele ispitati oko optužbi za silovanje. “Ja se nadam da ću nastaviti rad i dokazati svoju nevinost u tom slučaju za koji još nismo videli dokazni materijal”, rekao je Assange nakon izlasku iz zatvora.

Na Capitol Hillu, Komitet za pravne poslove Zastupničkog doma sagledava zakonske aspekte u vezi WikiLeaksa. Republikanski kongresmen Bob Goodlatte: “Ja bih, pre svega, ukazao na jako slabu zaštitu poverljivog materijala, i taj je problem povećan korišćenjem moderne tehnologije.” Demokratski zastupnik William Delahunt traži da Kongres pregleda koje su sve informacije označene poverljivim:”Imamo previše tajnovitosti i prekomernog označavanja poverljivim unutar izvršne vlasti i mislim da to predstavlja rizik za američku demokratiju.” U Kongresu je pokrenuta inicijativa na ažuriranju Zakona o špijunaži koji potiče još iz 1917, kada je direktno prenošenje podataka bilo nezamislivo.

Abbe Lowell predstavlja Amerikance optužene po tom zakonu. On kaže da bi promene trebale razjasniti kršenje zakona i prava zaposlenih u vladi, novinara i drugih Amerikanaca koja proizilaze iz Prvog amandmana: “Mi moramo razlikovati dostavljanje poverljivih informacija urađeno sa namerom da se nanese šteta Americi od onih kada osoba nema kriminalnu nameru.” Predsednik Pravnog komiteta John Conyers je ohrabren strpljivim, promišljenim analizama zakona pre bilo kakvih promena.

U, reklo bi se, podršci Assange-u, Conyearsova reakcija se razlikuje od većine na Capitol Hillu i u adminstraciji: “Mnogi objavljivanje dokumenata smatraju napadačkim. Ali nepopularnost nije zločin kao ni objavljivanje agresivnih informacija.” Za sada Assange još nije optužen u vezi WikiLeaksa. Saslušanje u vezi švedskog zahteva za izručenjem će se održati sledećeg meseca. U međuvremenu, od njega se traži da ostane u Londonu, u desetosobnoj kući prijatelja, gde ima slobodan pristup internetu. (VOA)

Leave a Reply