Internet

Asanž upozorava: Mračne sile nad internetom

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u intervjuu za svog izdavača u Srbiji Albion Books upozorio je da su se mračne sile nadvile nad internetom i da državne agencije i velike kompanije koje su etablirale onlajn biznis raspolažu mnoštvom informacija o građanima.

“Moć je tolika da to obilje presretnutih informacija dovodi do apsurda: oni koji nas prate znaju o nama više nego mi sami”, rekao je Asanž u intervjuu koji prenosi dnevni list Danas u izdanju od četvrtka.

Najpoznatiji azilant u svetu upozorio je da mogućnost prekrajanja sadržaja na globalnoj mreži stvara uslove onima koji to rade da menjaju sadašnjost i prošlost, a samim tim da utiču i na budućnost.

Asanž kaže da je jedino oružje slobodnih ljudi ujedinjavanje u zajednički front za slobodu interneta i primena ozbiljnih kriptografskih tehnika.

Asanž (41), Australijanac, od juna se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju u Švedsku gde ga čeka sudjenje za navodno silovanje i seksualno zlostavljanje.

Ekvador je odobrio politički azil Asanžu, ali Velika Britanija želi da sprovede nalog hapšenja Asanža koji je izdala Švedska i ne dozvoljava mu da napusti zemlju.

One thought on “Asanž upozorava: Mračne sile nad internetom

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Nista novo i strasno.

  Pre vise od deset godina Evropski parlament je usvojio Izvestaj o postojanju globalnog sistema za intercepciju privatnih i komercijalnih komunikacija (intercepcioni sistem ESALON) (2001/2098 (INI)): http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A5-2001-0264+0+DOC+PDF+V0//EN&language=EN

  Zato upozorenja g. Asanza koja se odnose na zastitu tajnosti i privatnosti obicni gradjani treba prihvatite uz rezervu, bez veceg uzbudjenja.

  Radi zastite od prisluskivanja i druge neovlascene intercepcije informacija u internet telekomunikacijama, dovoljno je da se obicni gradjani, umesto da nabavlju skupe programe za sifrovanje i desifrovanje saopstenja, za pocetak, obuce za izokrenuto pricanje i pisanje, kao u “Izokrenutoj prici” Branka Copica (http://www.pjesmicezadjecu.com/bajke-i-price-za-djecu/izokrenuta-prica-branko-copic.html).

  Prva Svetska konferencija o medjunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12) u Dubaiu od 3. do 14. decembra 2012. godine zavrsila se neuspesno verovatno i zato sto sto SAD nisu htele da se lise svog polozaja dominantnog interceptora informacija u medjunarodnim iternet telekomunikacijama i pomocu ovakvih Guglovih centara za podatke: http://www.google.com/about/datacenters/gallery/#/

Leave a Reply