Internet

Audi i Google na dodeli nagrada Telematics Awards 2010

Audi i Google proglašeni su za pobednike  za “Najbolju primenu ICT tehnologije na području sistema za navigaciju” na dodeli nagrada Telematics Awards 2010 MMI. Sistem za navigaciju na novoj luksuznoj limuzini Audi A8 dostupan je na odabranim tržištima sa nizom Google usluga i informacija preko interneta. To uključuje i opciju Google Earth, koja je po prvi put na svetu integrisana u jedan automobilski sistem za navigaciju.

Dodelu nagrada Telematics Awards, koja se sada održava devetu godinu zaredom, organizovala je forma Telematics Update, a o pobednicima je odlučivalo veće sastavljeno od nepristranih stručnjaka. U kategoriji “Najbolje primene informacione i komunikacijske tehnologije na području sisitema za navigaciju” bilo je nominovano deset proizvoda. Nagrade su objavljene i predstavljene na svečanosti u Dearbornu u SAD-u.

Novi Audi A8, koji je proslavio svoju svetsku premijeru u prvom tromesečju ove godine, postavio je nove standarde za multimedijalnu tehnologiju. Njegov multimedijalni interfejs (MMI) sistema za navigaciju radi na bazi vrlo naprednog operativnog koncepta koji uključuje touchpad funkciju (interfejs osjetljivo na dodir) poznatu pod nazivom MMI touch. Sadrži i integrisani hard disk za navigaciju, telefonske i audio podatke i grafički procesor koji može generisati trodimenzionalne slike visokog kvaliteta.

Prvi put prikazane kao prototip u saradnji sa kompanijom Google u januaru 2006. na sajmu elektronike Consumer Electronics Show u Las Vegasu, online usluge na novom vozilu Audi A8 rezultat su bliske ssradnje timova kompanija Audi i Google širom celog sveta.

A8 može preuzimati ažurne informacije sa interneta preko krovne antene i UMTS modula kog poseduje automobil. Korisnik može preko interneta pomoću funkcije Google tražiti interesne tačke direktno preko MMI interfejsa. Svestran alat za pretraživanje prihvaća tekstualne upite tipa “delikatesi” ili “prodavnica obuće”. Rezultati se potom prikazuju na mapi u vozilu ili se mogu postaviti kao odredišta za proračun rute.

Brzi prenos podataka preko UMTS modula omogućio je kompaniji Audi da po prvi put na svetu integriša Earth u MMI plus sistem za navigaciju. Google Earth prikazi i 3D modeli terena kombinuju se sa detaljnim mrežama ulica iz baze podataka sistema za navigaciju u vozilu, te se izračunavaju rute jednostavnim spajanjem online i offline sadržaja.

Novi Audi A8 je i prvi automobil na svetu koji u dodatnoj opremi nudi fabričku ugradnju WLAN hotspot-a za bežični pristup internetu. Putnici napred i nazad mogu istovremeno pristupati internetu putem ugrađenog WLAN modula i UMTS-a, te istovremeno korišćenje do osam terminalnih uređaja poput prenosnih računala, Apple iPad-ova ili netbook-ova.

Leave a Reply