Internet

Australija ulaže u Internet

Vlada Australije će sagraditi nacionalnu širokopojasnu internet mrežu velikih brzina što će koštati 43 miliarde australijskih dolara (23 milijarde evra), saopšteno je danas u Kanberi.

Povodom iznenađujuće odluke, premijer Kevin Rud (Rudd) kaže da će vlada pozvati privatne kompanije da se uključe u novu privatnu firmu i sagrade mrežu koja će biti do 100 puta brža od sadašnje. Australija ima sporiji i skuplji interent servis nego većina razvijenih zemalja što ugrožava i njenu poslovnu konkurentnost.

Ali, ostvarenje najavljenog projekta će biti otežano zbog velikih udaljenosti i negostoljubivog terena. Vlada kaže da će prodati svoj udeo pet godina pošto mreža bude u potpunosti operativna. Mreža će biti do sad najveće oslanjanje Australije na javno-privatno partnerstvo, što ukazuje na težnju vlade za državnim uticajem u vreme svetske finansijske krize.

Plan da gotovo svaka kuća bude povezana optičkim kablom je najveći infrastukturni projekt u istoriji Australije i značiće 37.000 novih radnih mesta, kaže Rud. Oko 90 proceneta domova biće uključeno u mrežu brzine do 100 megabita u sekundi. Mreža će doneti dodatnih 37 milijardi australijskih dolara privredi zemlje kroz veću produktivnost, kažu analitičari.

Leave a Reply