Internet

Banjalučanin među hakerima koji su oteli milione sa računa svetskih banaka

Dvadesetjednogodišnji Dragan Plavšić, student informatike na Banjaluka koledžu, jedan je od hakera za kojim je tragao američki FBI zbog “peglanja” bankarskih kartica klijenata širom sveta. I dok Draganova baka priča da je brala lekovito bilje i prodavala ga kako bi prvom unuku dala koju marku, Plavšić je sa “saučesnicima” sa četiri kontinenta skinuo desetine miliona evra sa bankarskih računa širom sveta.

Banjalučke “Nezavisne” saznaju da je u zajedničkoj akciji FBI-ja i MUP-a RS u Banjaluci priveden i sin advokata Sofke Osmančević, te da je nakon saslušanja pušten.

Dok Plavšićeva baka, koja živi na spratu kuće, tvrdi da smo pogrešili adresu, te da njen inače nezaposleni unuk nema novca niti bilo kakve veze s kriminalom i kako bi nam bilo pametnije pisati o “pravim” mafijašima, fotografije Plavšića sa njegovog Facebook profila otkrivaju da ovom Banjalučaninu nije manjkalo novca, čak naprotiv.
Fotografije Plavšića i društva snimljene prošle godine u “Diznilendu” u Parizu potvrđuju da je Plavšić imao novca, i pored priče bake, ali i komšija kako njegovi roditelji jedva sklapaju kraj s krajem.

Plavšić je uhapšen u okviru istrage koju je pokrenuo američki FBI i u kojoj je proteklih dana uhapšena međunarodna grupa hakera iz SAD, Austalije, Azije i Evrope.

Grupa je imala jedan cilj – skinuti što više novca sa bankovnih kartica.
Među 24 “svetska” hakera našlo se tako i ime Plavšića, koji je završio Srednju elektrotehničku školu “Nikola Tesla” u Banjaluci.

“Vidjeli smo policiju oko kuće i čuo sam da je Dragan uhapšen. Radi se o normalnom mladiću, koji nije imao problema sa zakonom, a nadam se da će nakon ovoga naći normalno zaposlenje”, ispričao je komšija, koji je želio ostati anoniman.
Baka osumnjičenog priča da Dragan nema novca ni da plati sebi studiranje, ali i dodala da nije baš u najboljim odnosima sa svojim sinom, Draganovim ocem.

Dragana Plavšića terete za cyber kriminal, a haker koji je želio ostati anoniman ispričao je “Nezavisnim” da na sličan način zarađuje dosta mladih u Banjaluci. (izvor: Nezavisne novine)

Leave a Reply