Internet

Baza važećih zakona i propisa Srbije dostupna na internetu

Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da građani Srbije od 1. januara ove godine mogu da se besplatno, na internetu, upoznaju sa svim važećim zakonima putem Pravno-informacionog sistema Republike Srbije.

Selaković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da Pravno-informacioni sistem Republike Srbije, koji vodi JP “Službeni glasnik”, predstavlja jednu od najvećih zbirki pravnih podataka u našoj zemlji, koja je uspostavljena na internet adresi www.pravno-informacioni-sistem.rs.

Ministar je objasnio da će taj sistem građanima na lak način omogućiti potpuno besplatan pristup ne samo najsveobuhvatnijoj bazi podataka Srbije, već, gledano u perspektivi, i pravnim regulativama Evropske unije.

lenovo-laptop-thinkpad-x1-carbon

On je ocenio da će Pravno-informacioni sistem u velikoj meri olakšati funkcionisanje kako pravosuđa, tako i državne uprave, kao i rad advokata i svih zainteresovanih subjekata.

Ono što prožima svaki od pet ključnih principa Strategije za reformu pravosuđa od 2013. do 2018. godine koje treba ostvariti, a to su odgovornost, stručnost, nezavisnost, nepristrasnost i efikasnost, jeste javnost, odnosno transparentnost, naglasio je Selaković.

Takođe, on je izrazio nadu da će ujednačena sudska praksa i pravna predvidljivost doprineti jačanju poverenja građana u pravosuđe.

Vršilac dužnosti direktora JP “Službeni glasnik” Radoš Ljušić iskazao je nadu da će Vlada Srbije u narednom periodu obezbediti da svi podaci iz Pravno-informacionog sistema Republike Srbije budu besplatni za sve građane Srbije.

Ljušić je ukazao na to da pravnu praksu sa najreprezentativnijim sudskim odlukama za sada besplatno mogu da pretražuju pravosudni organi, tužilaštva i sudovi, pravobranilaštva i drugi korisnici predviđeni zakonom.

Ovaj sistem, kako je naveo, obuhvata elektronski oblik „Službenog glasnika RS“, arhivu službenih glasila, bazu koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata Srbije objavljenih u „Službenom glasniku“, kao i bazu koja sadrži sudsku praksu, druge podatke o pravnom sistemu Srbije i vezu sa pravnim aktima EU.

Jedna od najvažnijih novina za građane Srbije jeste to da su im svi važeći propisi od početka ove godine u svakom trenutku, lako i besplatno, dostupni u okviru Pravno-informacionog sistema.

“Službeni glasnik” je svim korisnicima interneta, radi lakšeg pristupa i bržeg i jednostavnijeg upoznavanja sa sadržajem i funkcionisanjem Pravno-informacionog sistema, obezbedio podršku posredstvom korisničkog servisa, i to putem telefona i elektronske pošte.

One thought on “Baza važećih zakona i propisa Srbije dostupna na internetu

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Lepo je sto građani Srbije (od 1. januara ove godine) mogu, konacno, da se besplatno, na internetu, upoznaju sa (svim?) važećim zakonima putem “Pravno-informacionog sistema Republike Srbije” (www.pravno-informacioni-sistem.rs).

    Verujem da ovakakav rezim nece finansijski upropastititi “Sluzbeni glasnik RS”.

    Primedba: Izgleda da u ovom novom sistemu nema, za sada, mogucnost koriscenja (kopiranja) teksta propisa u latinicnom pismu, sto je hendikep za pojedince koji koriste ovo pismo. Nema razloga da i Sluzbeni glasnik RS nema baze važećih zakona i propisa Srbije dostupne na Internetu, na cirilicnom i latinicnom pismu, ako takve baze vec odavno ima Narodna skupstina.RS.

Leave a Reply