Događaji · Internet

BDW UŽIVO prenos na veb portalu Wallpaper

Beogradska nedelja dizajna je danas verovatno ključni međunarodni događaj u kulturnom kalendaru Srbije, kao i sigurno najvažniji kreativni festival u regionu. Ono po čemu je ovaj festival jedinstven jeste činjenica da je, već sedmu godinu za redom od 2006. i dalje strogo neprofitan, što je retkost u svetu dizajna, a još uvek nedovoljno podržan od strane bilo koje državne institucije u Srbiji, Beogradu ili EU. Zbog toga je BND-a i dalje jedan potpuno neizvestan, privatno finansiran projekat, koji svake godine kreće od nule, sve dok se na neki čudan način svakog proleća ne digne iz pepela – neustrašivo nezavisan, nekomercijalan i beskompromisan u svom kvalitetu – sa još jednom, svežom, značajnom godišnjom temom i, opet, neprevaziđenom listom učesnika.

Sedma Beogradska nedelja dizajna, koja se održava od 4. do 10. juna, počastvovana je pozivom da sve svoje programe održi pod krovom kultnog zdanja iz sedamdesetih godina, dela arhitekte Ive Kurtovića – Narodne biblioteke Srbije. Na ovaj način BND se priključuje proslavi 180 godina od osnivanja ove institucije značajne za sticanje znanja i očuvanje nacionalne baštine – u kojoj se čuvaju neka od najvećih svetskih kulturnih blaga. U renoviranom enterijeru, radu mladog srpskog arhitekte Zorana Radojičića, koji je izuzetan primer progresivnog razvoja uglednih institucija uz pomoć lokalne kreativne zajednice, BND će ugostiti vodeće svetske kreativce iz skoro svih oblasti kreativnih industrija, podjednako zastupajući arhitekturu, advertajzing, industrijski dizajn, modu, izdavaštvo, muziku, umetnost, grafički dizajn, brending, nove medije…

Međutim, verovatno najsenzacionalnija vest ovogodišnjeg BND-a, neka vrsta šlaga na torti nakon svih uloženih napora, jeste ogroman kompliment koji su dobili organizatori od prijatelja iz časopisa Wallpaper. Po prvi put od osnivanja festivala 2006. godine, BND će u celokupnom trajanju, od otvaranja do zatvaranja, biti UŽIVO prenošen na veb portalu verovatno najvažnijeg svetskog dizajn magazina: www.wallpaper.com!

Ovaj prenos BND TV je omogućen donacijom vrhunskog luksemburškog provajdera u oblasti novih medija, kompanije NOTOLA i izuzetnog beogradskog SOUNDRAY sistema, glavnih tehničkih partnera festivala.

Leave a Reply