Internet · Provajderi

Beogradski studenti izgradili prestonicu na „Google earth”

Oko 200 lokacija u Beogradu dostupno je stotinama miliona ljudi…

Zahvaljujući ideji Željka Zdravkovića, studenta treće godine industrijskog dizajna, oko 350 miliona ljudi, koliko dnevno poseti Guglov servis, imaju priliku da putem „Google Earth” globalne 3D mape upoznaju znamenitosti Beograda. Donedavno je Beograd je na na ovoj mapi bio 3D provincija, a sada oko 200 lokacija u Beogradu može da vidi ceo svet.

Ovim projektom Beograd je stao rame uz rame s velikim svetskim metropolama koje imaju svoju prezentaciju kroz 3D mape i procena je da je Beograd danas najizgrađenija 3D prestonica u regionu. Koristeći Guglov 3D program „SketchUp”, Zdravković i njegovi drugovi Mihajlo Jovković i Jovan Šarenc već mesecima izrađujuju i postavljaju na „Google Earth” trodimenzionalnu sliku brojnih beogradskih znamenitosti, pa tako posetioci mogu da, između ostalog, vide zgradu Narodne skupštine, Terazije, Trg Republike, Trg Nikole Pašića, Kosančićev i Zeleni venac, Pop Lukinu ulicu, Brankov most, Narodno pozorište, spomenik „Pobednik”, kafanu „Ruski car“, zdanja u Nemanjinoj ulici.
Pored pojedinačnih objekata, u 3D modelu je moguće videti i prostornu organizaciju svih većih trgova u Beogradu. Do sada je modelovano mnogo javnih i stambenih zdanja, spomenika i ulica, pa i kvartova, a, prema najavi tvorca ideje, još mnogo toga je u pripremi.

S obzirom na to da je u pitanju obiman posao, Jovković je zaslužan za većinu modela zgrada na Novom Beogradu, dok Šarenac izrađuje modele na Vračaru, oko Hrama svetog Save, kao i prostor Južnog bulevara i okoline. (24sata)

4 thoughts on “Beogradski studenti izgradili prestonicu na „Google earth”

 1. Mylos

  Sjajno! Svaka podrska ljudima! Steta sto se niko na nivou institucija ne seti ovo da se uradi. Npr. arhitektonski fakulteti, na svakoj godini ima 100 studenata koji bi ovaj proces zavrsili u toku jednog semestra samo da se organizuje u toku nastave. Npr. u Novom Sadu tako i tako uce da rade u Skecapu.

 2. Redakcija Post author

  Tako je, studentski rad moze da se iskoristi za opste dobro, umesto da rade kao do sada za licne interese profesora.

 3. Vesna

  Svaka cast !
  Nisam skoro cula lepsu vest !
  Samo napred !
  Hoce li im neko dati neku nagardu za to ?
  I to ne samo duhovnu vec i materijalnu ?

 4. Petar

  Divno, vec sam video i pitam se ko ovo radi, svaka cast. Jedino sto sma primetio,nevezano za njihov rad jeste da je vecina slika koju korisnici postavljaju, hlada i depresivna i oslikava grad u zimskom periodu

Leave a Reply