Internet

Besplatno slušajte muziku uz Xbox Music

Microsoft će na svojim igračkim konzolama predstaviti muzičku uslugu Xbox music, Zune zamenu,koja će kasnije stići na Windows 8, Surface i WP8.

Kupci obe verzije Surface tablet računara, koji rade s novim operativnim sistemom Windows 8, moći će besplatno da slušaju milione pesama preko Xbox Music servisa, a zauzvrat će morati da “istrpe” audio reklamu na svakih 15 minuta. Izbor muzike je veoma bogat. Pokrivena je američka, engleska i druge evropske i svetske produkcije od pedesetih godina do danas.

Xbox Music je nova aplikacija, koja radi preko internet veze i za sada nema pandan. Švedski Spotify je sličan, ali dozvoljava ovakav izbor pesama samo pod uslovom da se plati mesečna pretplata od 10 dolara.

Agencija AP ocenjuje da je ovo korak napred za muzičku industriju, ali da postoje i jasna ograničenja: prenos velike količine podataka, radi puštanja tj. strimovanja muzike preko mobilnih ili internet konekcija, koje nemaju neograničen pristup može biti veoma skup.

Besplatna verzija Xbox Music neće korisniku omogućavati da pesme skine sa Interneta i pušta ih pošto prekine vezu sa mrežom. To zadovoljstvo će ga koštati 10 dolara mesečno na ime pretplate.

Pretplata je, takođe obavezna za one koji žele da koriste Xbox Music na igračkoj konzoli Xbox 360 ili na smartfonovima koji koriste Windows Phone. Korisnik Xbox 360 mora biti pretplaćen na “zlatni” godišnji
paket koji košta 60 dolara da bi imao ovu pogodnost. Na običnim, kućnim računarima pod Windows 8 sistemom, Xbox Music će praktično biti pandan aplikaciji Spotify koja nudi određen broj besplatnih pesama za online puštanje.

Sadašnji korisnici Xbox konzole, kojih je oko 66 miliona širom sveta, postepeno će biti upoznati s novom pogodnošću kroz 30-dnevni, besplatni period korišćenja koji počinje od 17. oktobra. Od tog datuma, svi korisnici u narednih nekoliko meseci imaće priliku da besplatno isprobaju i istraže mogućnosti novog internet muzičkog servisa preko svoje konzole.

Xbox Music će, dakle ponuditi besplatno direktno slušanje sadržaja sponzorisano reklamama, kao i uslugu koja se naplaćuje 9,99 dolara mesečno. Biće dostupne i specijalne aplikacije za operativne sisteme iOS i Android.

Microsoft je, kako je objavio časopis Forbes, predvideo ogroman budžet, između 1,5 i 1,8 milijardi dolara, za reklamu i promociju svog novog operativnog sistema Windows 8, koji će biti ppredstavljen 26. oktobra. Analitičari ističu da to pokazuje koliko je taj operativni sistem važan Microsoftu, a kao deo promocije upravo je kreiran i ovaj novi muzički servis. Ipak, to nije krej i do premijere i ubrzo nakon nje, kompanija će najaviti još neke multimedijalne i poslovne servise, o kojim se duže šuška, a koji će svaki na svoj način pomoći u promociji Microsoft Windows 8 sistema.

Cene novog Windowsa već su objavljene i možete ih pogledati OVDE. Ukoliko ste od prvog juna 2012. kupili računar sa legalnim Windows 7 operativnim sistemom, Osmicu možete dobiti za samo 14.99 dolara, preko online nadogradnje.

Leave a Reply