Internet

BitDefender: E-pretnje u julu i upozorenje o HarryPotter online malware distribuciji

Conficker učvršćuje poziciju, a Trojan.Clicker.CM već je drugi mesec za redom na vrhu liste sa svojom sposobnošću varanja popup blokera

Trojanci nastavljaju da dominiraju BitDefenderovom Top listom najviše zastupljenih E-pretnji u julu mesecu. Pet od deset najopasnijih e-pretnji na listi su trojanci, što ih čini najzastupljenijom grupom e-pretnji drugi mesec za redom.

Worm.Autorun.VHG nova je e-pretnja koja se našla na desetom mestu liste u julu. Radi se o crvu koji zloupotrebljava Autorun propust u Windows OS-u, isti propust putem kojeg se Conficker/Downadup crv “proslavio”.

Sa uzlaznim trendom, deveto mesto drži Exploit.PDF-JS.Gen, exploit koji iskorišćava ranjivosti na isti način na koji neke verzije Adobe PDF čitača analiziraju ugrađene java-skripte.

Trojan.JS.PYV zauzima osmu poziciju na listi top deset E-pretnji u julu sa 1.91 posto svih infekcija. Na sedmom mestu je Trojan.Autorun.AET, još jedan Trojanac koji zloupotrebljava Autorun ranjivosti u Windowsima.

Stari SWF, Exploit.SWF.Gen, još je jako zastupljen na Internetu te zauzima šestu poziciju BitDefenderove liste E-pretnji. Razlog ovome je što je Adobe još donedavno distribuirao staru verziju playera putem svojih web stranica, oslanjajući se da će njegova (opciona) auto-update opcija instalirati potrebne sigurnosne zakrpe.

Win32.Sality.OG, rootkit koji instalira file infektore, popeo se sa šeste na petu poziciju liste.

Na četvrtom mestu nalazi se Downadup.Gen, još poznat pod imenom Conficker ili Kido. Broj njegovih detekcija porastao je na 4,15 posto u juluu odnosu na 3,33 posto mesec ranije, te se popeo za jedno mesto na BitDefenderovoj listi.

Trojan.Wimad, beleži rast infekcija sa 5,60 na 6,16 posto, ali je ostao na trećem mestu u julu, dok je Trojan.AutorunINF.Gen zadržao drugo mesto, sa praktično istim postotkom detekcija.

Konačno, porastom infekcija sa 10,13 posto na 11.41 posto detektovanih  infekcija u julu, Trojan.Clicker.CM i dalje čvrsto drži prvo mesto na listi.

BitDefenderova lista top 10 E-prijetnji u julu 2009:

Poz Ime %

1. Trojan.Clicker.CM 11.41
2. Trojan.AutorunINF.Gen 10.14
3. Trojan.Wimad.Gen.1 6.16
4. Win32.Worm.Downadup.Gen 4.15
5. Win32.Sality.OG 2.91
6. Exploit.SWF.Gen 2.49
7. Trojan.Autorun.AET 2.34
8. Trojan.JS.PYV 1.91
9. Exploit.PDF-JS.Gen 1.74
10. Worm.Autorun.VHG 1.64
Ostali malware 55.13

Leave a Reply