internet
Internet

Bliži nam se „Digitalno mračno doba“

Vinton Grej Serf, poznatiji kao Vint Serf – jedan od osnivača modernog interneta i izvršni direktor kompanije Google, izjavio je da nam se bliži “digitalno mračno doba”. Prema njegovim rečima, jedna od odlika tog doba biće nedostatak sačuvanih podataka iz sadašnjeg vremena.

Naime, Serf smatra kako se stalna poboljšanja i apdejtovanja softvera i hardvera mogu loše odraziti na naša digitalno sačuvana dokumenta i fotografije, jer nove verzije softvera ili hardvera ne garantuju da će podržavati i učitavanje starih formata.

Zbog toga bi u jednom trenutku moglo da nastupi “digitalno mračno doba” u kojem bi bilo vrlo malo zapisa iz 21. veka koji bi u relativno skoroj budućnosti mogli da izgube upotrebnu vrednost.

internet dijalog srbije

Priznajući da ga ta ideja plaši, Serf promoviše ideju očuvanja svih vrsta softvera i hardvera kako ih vreme i tehnologija nikada ne bi pregazili – nešto nalik muzejima u digitalnoj formi, piše BBC.

Jedna od mogućih ideja jeste očuvanje ne samo dokumenata na “cloud” platformama, već i celih softvera.

“Rešenje vidim u tome da se skeniraju zajedno sadržaj, aplikacija i softver koji sve to podržava, sa opisom uređaja na kojem je sve to zabeleženo, kako bismo sve zajedno sačuvali za budućnost u kojoj će ti digitalni snimci moći da ožive prošlost”, navodi Serf.

One thought on “Bliži nam se „Digitalno mračno doba“

  1. Dejan R. Popovic,

    Tacno je da ce jedna od odlika tog doba – “digitalnog mračnog doba” biti nedostatak sačuvanih podataka iz sadašnjeg vremena.

    Druga odlika tog doba bice, po mom misljenju, nedstak sacuvanih orginalnih podataka iz sadasnjeg vremena, jer su mnogi dokumenti iz bliske proslosti vec izmenjeni u skladu sa “kako vetar duva”.

    U prethodnom tzv. Gutenbergovom dobu, u kom je nosac informacija i podataka bio papir (hartija), nije bilo jednostavno unistiti i modifikovati sve kopije orginalnih dokumenta; u danasnjem dobu “informacionog drustva” ili “digitalnog drustva”, u kom se podaci cuvaju u elektronskim memorijama, jednim jedinim “klikom” misa to je lako uciniti, brisati ili izmeniti sadrzaje u “Guglovim” ili drugim centrima podataka. U pogledu oba slucaja, imam licna, losa iskustva.

    Mislim da resavanje ovih pitanja i problema treba da ima prioritet svih prioriteta u (pod)oblasti kibernetske bezbednosti, kako na nacionalnom tako i na medjunarodnom planu.

Leave a Reply