Blogosfera · Internet

Blog servis LiveJournal zabranjen u Kazahstanu

U Kazahstanu na odluku suda je zatvoren pristup za dve desetine internet-resursa. Među njima je čuveni servis LiveJournal. U nekim blogovima korisnika, razmeštenim na sajtovima, pravni organi su našli propagandu terorizma i ekstremizma.

Prema saopštenima informativnih agencija, inicirao je zatvaranje servisa javni tužilac, koji se obratio sudu kazahstanskog glavnog grada Astane. On je zatražio da se priznaju nevažećim proizvodi niza stranih internet-resursa, te u vezi sa time obustavi njihov rad. Naprimer, LiveJournal je podređen američkim zakonima, jer su njegovi serveri na teritoriji SAD.

Prema mišlenju javnog tužioca, preko tih resursa se šire nezakoniti materijali, među njima propaganda terorizma i religioznog ektremizma, javni pozivi na izvršenje terorističkih akcija. U sudu su precizirali da je odluka stupila na snagu, ali može da se podnese žalba. Pri tome, prema svedočanstvima korisnika, servisi su isključeni ipak ranije od stupanja presude na snagu. Pred mikrofonom je rukovodilac projekta Svet Interneta fonda Javno mnjenje Pavel Lebedev.

Svaki internet-resurs pruža samo mogućnost za komuniciranje. To je samo kanal za vezu, pre svega treba pokušati da se radi s konkretnim ljudima, a ne blokirati resurs. Jedina prilika, kada je to moguće, ako je ugrožena nacionalna bezbednost. Dok toga nema, blokiranje i zabrana korišćenja resursa nisu baš korektni. Recimo, kada je reč o nedavnim afričkim revolucijama, prvo, što su uradili specijalni resori, oni su isključili mobilnu vezu i Internet. To je razuman potez u situaciji, kada su potrebne kontrola informacija i stabilizacija situacije. Međutim, kada je potrebna borba protiv dvadesetak-tridesetak ljudi, zatvaranje resursa svedoči upravo o slabom državnom upravljanju.

Mora da se istakne da se u susednom Uzbekistanu Internet mnogo više stimuliše na državnom nivou. Prema poslednjim podacima, tamo je registrovano skoro 8 miliona internet-korisnika, te o zatvaranju nekih sajtova nema ni govora. Korišćenje Živog častpisa se pozdravlja u Rusiji. Recimo, za uzvrat na masovne hakerske DDoS-napade na taj resurs u proleće ove godine predsednik Dmitrij Medvedev je izrazio svoje negodovanje u ličnom blogu.

U petak je na svojoj zvaničnoj strani u Twitter ministar veze i informacija Kazahstana Askar Žumagalijev potvrdio zatvaranje resursa, ali nije naveo neke pojedinosti. U međuvremenu nezadovoljstvo kazahstanskih internet-korisnika se povećava: oni negoduju što moraju da odustanu od čitanja i popunjavanja onlajn-dnevnika. Vođenje blogova za njih, kao i za milione korisnika u čitavom svetu, postalo je svakodnevna potreba. (Gals Rusije)

Leave a Reply