Blogosfera · Internet

Blogeru preti zatvor zbog pisane reči

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) ocenili su danas da je nedopustivo da vukovarski bloger Damir Fintić mora u zatvor zbog pisane reči. Fintić je jedan od osnivača web-sajta www.vukovarac.net

Fintić je dva puta novčano kažnjen zbog uvrede i klevete bivšeg vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla, ali pošto kaznu nije platio mora da ide u zatvor dva puta po 20 dana. Fintić je kažnjen i sa četiri meseca uslovno zbog komentara koji su na njegovom blogu ostavili anonimni autori, ali pošto ta kazna ne može da bude zamenjena zatvorskom, plene mu pokretnu imovinu.

Fintić otplaćuje i 50.000 kuna zbog duševne boli nanete porodici bivšeg gradonačelnika Vukovara. Na konferenciji za novinare HND i GOLJP, Fintić je ocenio da se na njegovom primeru poručuje blogerima da je potrebna autocenzura. Dodao je da je jasno da se u Hrvatskoj zbog klevete može u zatvor, i objasnio da je, ako je i bilo klevete, on kažnjen jer je prenosio klevetu anonimnog autora.

Predsednik HND Zdenko Duka rekao je da se Hrvatska ponovo vraća u vreme 90-tih kada su se tužbama pokušavali ućutkati nepodobni mediji. Duka je ocenio bahatim to što Štengl od hrvatskih medija potražuje ukupno 100.000 evra.

Dobitnik međunarodne nagrade za reklamu demokratije na internetu Marko Rakar ocenio je nedopustivim da bilo ko 2009. ide u zatvor zbog pisane reči. Rakar se nada da će u narednih sedam dana, koliko je Fintiću ostalo do zatvora, reagovati predsednik, premijerka ili ministar pravde i sprečiti sramotu. (izvor: TV Avala)

Leave a Reply