Blogosfera

Danielle Lee: blogerka koja promoviše nauku

Blogovanje je u posljednih deset godina postalo trend gotovo svuda u svetu. Neki blogovi imaju formu ličnih online dnevnika, dok drugi nude komentare ili vesti o određenoj temi, kao što su putovanja ili politika. Danielle Lee piše o nauci, te o svojim naporima da dopre do mladih ljudi u siromašnim gradskim četvrtima i pobudi im zanimanje za nauku.

Danielle Lee počela je blogovati o nauci 2006. godine, u vreme kad je radila na doktoratu iz zoologije na Univerzitu Missouri-St. Louis U blogu naslovljenom Urban Science Adventures, Avanture urbane nauke, Danielle se koristi tekstom i fotografijama kako bi objasnila ono što naziva “nauka koju možete videti u vašem dvorištu,” čak i ako živite u gradu: “Fokus mi je urbana ekologija i različiti načini pristupa ekološkoj nauci, očuvanju i biologiji, ali putem posmatranja životinja koje ćete naći u parku vašeg susedstva ili u vlastitom dvorištu.”

Danielle Lee kaže da teme za njen blog često dobija iz razgovora s njenim prijateljima. Nedavno je, kaže, primila tekst poruku u kojoj se od nje zahteva da identifikuje jednu životinju na osnovu fotografije – ni više ni manje nego – životinjskog izmeta.

Pomislivši isprva da se radi o hrpi bobica, nakon što je pomnije istražila slučaj, zaključila je da se radi o izmetu rakuna. Kaže da se zanimanje naučnika često može uporediti sa detektivom. I u nauci se često mora doći do odgovora nakon mnogih pitanja i puno istraživanja. Međutim, Danielle Lee ne bloguje samo o urbanoj ekologiji. Njen drugi blog zove se Southern Playalistic Evolution Music.

To je blog o evolucijskoj biologiji, čiji se pojmovi objašnjavaju putem rap pesama, kaže Danielle. Ona to naziva “evolucijskom naukom, ‘izmiksanom’ sa dobrim ritmovima.” Na primer, kaže da je koristila rap muziku da bi objasnila evolucijski koncept nazvan EPC, ‘extra-pair copulation.’

Leave a Reply