Blogosfera

Dimitrij Medvedev – glavni bloger Rusije

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev proglašen je za glavnog blogera Runeta (ruskog dela Interneta). Dva resursa koja paralelno vodi predsednik na Livejournal.com i Twitter, pobedila su u nominacijama konkursa Blog Runeta-2011.

Ukupno u konkursu je bilo 23 nominacije, za koje su mogli da glasaju korisnici svih društvenih mreža koje postoje na Runetu. Prema podacima Ruske Asocijacije elektronskih komunikacija u glasanju je učestvovalo preko pola miliona korisnika. Za Dmitrija Medvedeva nagradu je primio njegov savetnik Arkadij Dvorkovič. Njegov mikroblog na Tviteru, između ostalog, takođe je pobedio u nominaciji Najbolji blog državnog službenika.

Prvenstvo predsednika u ruskoj blogosferi malo koga je začudilo. Blog Medvedeva koristan je instrument državne uprave, rekao je za Glas Rusije guru Runeta Anatolij Vaserman, proglašen na konkursu za najboljeg blogera.

Ne smatram blgo Medvedeva nečim što se razlikuje od njegove ostale službene delatnosti. On kao šef države treba da se brine o tome da njegove odluke shvataju, tada će ih ispunjavati. Tako je svojevremeno Ruzvelt nastupao na radiju, i ovi razgovori su se pronosili u SAD, kao što je i Dmitrij Anatoljjevič izabrao žanr monologa u onome što je sada zamenilo radio.

Danas u rusiji ima oko 37 miliona blogova od kojih se stalno obnavlja 5 miliona. Mnogi od njih već pretenduju na ulogu medija, zato novinarska zajednica ne drema i bori se za svoju publiku ne samo u Rusiji, već u čitavom svetu. Danas su na mikroblog Ruske službe Bi Bi Si na Tviteru potpisane na hiljade ljudi, a kompanija sve aktivnije odlazi na Internet kako bi očuvala svoje pozicije. O tome je za Glas Rusije govorio Dmitrij Šiškin, urednik Ruske službe Bi Bi Si.

Pre nekoliko godina smo se registrovali na Tviteru, kako bismo širili svoj kontent tamo gde se nalazi publika, i kak bismo bili u toku savremenih tehnologija. Publika će prilično brzo prestati da koristi kontent infromativnih organizacija na njihovim sajtovima. Niko nema vremena da započne dan otvaranjem sajtova. Ljudi otvaraju Fejsbuk, Tviter, gledaju svoju stranu. Zato je za medije važno da se novosti sada šire u društvenim mrežama.

Blogosfera je najoperativniji izvor informacija. To su pokazali nedavni tragični događaji na moskovskom aerodromu Domodedovo, na koje su ruski blogeri reagovali brže nego agencije i TV kanali.

Nagrada Blog Runeta je međunarodna: za lidere ruske blogosfere mogu da glasaju i oni koji žive u inostranstvu, ali su registrovani u ruskim društvenim mrežama.

Leave a Reply