Blogosfera

Temat: Da li je blog književnost?

Urednica pratećih programa ovogodisnjeg beogradskog sajma kbnjiga prof. dr Vladislava Gordić-Petković lično je danas preuzela ulogu medijatora za vanrednu ćaskaonicu u kojoj je želela da sazna od Jelice Greganović i Gorice Nešović šta misle o blogu I da li je to književna tema ili forma.

Izbor su bile dve novinarke Radija B92 koje su se proslavile knjigom “Priči nikad kraja” nastaloj od njihovih tesktova koji su se pojavili u formi elektornskih zapisa na blogu. Knjiga je postala bestseler u izdanju “Samizdata B92″a sada se na ovogodišnjem sajmu pojavila kao prvi naslov tek osnovane izdavačke kuće “Buking “(Booking) koja je odmah štampala I njihove odvojene knjige Nešovićkinu “Kuvaricu” i Greganovićkinu “Samo da ti kažem“.

null

Greganovićeva je objasnila da je eleketronska forma literature već odavno stekla pravo građanstva u svetu da je I blog postao legitimna književna forma ako je suditi po velikim sajmovima knjiga u svetu kao što je Frankfurtski gde se pojavljuje sekcija pisaca bloga.

Međutim, upozorila je ona, to još nije lepa književost u klasičnom smislu te rači ako nije dobila verifikaciju ljudi pozvanih da sude o kvalitetu onoga što je napisano. Ona je otkrila da je počela da piše na sajtu B92 u VIP blogu po pozivu a pre nego se odvažila da se to pretoči u knjigu našla je uglednog književnika I vrhunskog majstora uređivačkog zanata Živicu Rešina Tucića I tek kada je on dao “blagoslov” I prihvatio da bude urednik njenog dela zajedničke knjige pirče koje je pisala za sajt pretočene su u štampanu reč. Za Nešovićevu je pisanje bilo podstaknuto željom da ono što izgovori na radiju ostane sačuvano jer su to teme do kojih joj je stalo i ideje koji želi da podeli sa što većim auditorijumom.
(izvor: TV Avala)

2 thoughts on “Temat: Da li je blog književnost?

  1. Margarita

    Ne bi trebalo da bude vazna forma objavljivanja nekog teksta, vec njegova umetnicka (ako je rec o knjizevnosti) ili neka druga vrednost. Na blogovima, isto kao i u knjigama, mozemo naci mnogo bezvrednog sadrzaja, ali i veoma uspela ostvarenja.

  2. Zeljko

    @Margarita: To je tacno, nije sve zlato sto se pise ali je vazno da se primu blogovi kao socializacija interneta.
    Dok se prije moralo otici do kioska i kupiti novine, sad se moze brzo informirati u raznvrsnim blogovima. Kao primjer je ovaj Blog WM 2010 gde se sve informacije nadju o svetskim prvenstvima. Na njemackom ali se sve nadje na jednom mjestu.

Leave a Reply