Internet

Blogovi najpopularniji u BiH

Istarživanja genius Audience, kompanije Valicon, koja u Hrvatskoj i Sloveniji redovno sprovodi istraživanja posećenosti web stranica na Internetu,u saradnji sa poljskom kompanijom Gemius, obajvila je po prvi put rezultate i za Bosnu i Hercegovinu.

Rangirani su web sajtovi po kriteriju mu njihove stvarne posećenosti, a evo i top-liste 5 najposjećenijih:

  1. blogger.ba – 92.906 (16.42%)
    2. sarajevo-x.com – 68.332 (12.07%)
    3. avaz.ba – 42.201 (7.46%)
    4. market.ba – 41.793 (7.38%)
    5. posao.ba – 38.101 (6.73%)

Zanimljivo da bosanskohercegovački surferi prate svetske trendove posećivanja internet stranica i da su blogovi jako popularani, pa je tako blog-servis blogger.ba na prvom mestu, a tik iza njega je vrlo posećeni i popularni webportal sarajevo-x.com, koji je svoj uticaj pokazao tokom organizovanja i izveštavanja o građanskim protestima u Sarajevu ispred Katedrale.

Zanimljivost ovog istraživanja koje je prvo tog tipa u Bosni i Hercegovini, da je merena stvarna posećenost web stranica u prošlom mesecu – febrauru, te da se ovaj pokazatelj odnosi na broj osoba koje su posetile sajt, a ne na broj cookie-a ili pak IP adresa. Još treba istaći da se na 11-tom mestu nalazi sajt koji se bavi informatičkim tehnologijama, info.ba, što znači i da je ta oblast visoko rangirana po broju poseta.

One thought on “Blogovi najpopularniji u BiH

Leave a Reply