govor-mrznje
Internet

Borba protiv govora mržnje na Internetu

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Alisa Marić izjavila je danas da se posledice govora mržnje i diskriminacije na Internetu sve više osećaju i u realnom svetu, zbog čega je neophodno raditi na podizanju svesti, pre svega mladih, i ozbiljno pristupiti rešavanju tog problema.

govor-mrznje

Marić je na sastanku Nacionalnog komiteta za sprovođenje kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu, koji je formiran 13. marta, istakla da je cilj tog tela da se Internet učini bezbednijim mestom za mlade, ali i za ostalo stanovništvo.

Ona je navela da će se Komitet boriti protiv rasne i drugih oblika diskriminacije izraženih kroz govor mržnje u onlajn okruženju, kao i da će raditi na stvaranju bezbednijeg virtuelnog sveta.

Takođe, ona je napomenula da ta tema sve više dobija na značaju u modernom društvu, upravo imajući u vidu činjenicu da mladi provode sve više vremena na Internetu.

Marić je istakla i da mladi moraju da shvate da gašenjem kompjutera ne nestaje sve što su radili u virtuelnom okruženju, i kao negativne primere navela zakazivanje sukoba, tuča, širenje rasne i drugih oblika diskriminacije.

Ona je naglasila da je Srbija među prvim zemljama koje su se uključile u evropsku kampanju za borbu protiv govora mržnje na Internetu, i da u toj akciji računa i na snažnu podršku Saveta Evrope.

4 thoughts on “Borba protiv govora mržnje na Internetu

 1. Žika

  Šta će meni ta Alisa Marić da podiže svest kao da meni svest nije već na nivou.

 2. Ivana

  Ljude koji promiču mržnju putem interneta treba kazniti isključivanjem internetske veze, jer ništa drugo ne dopire do mozgova takvih spodoba!

 3. Markoresko

  Naravno da se ne moze i ne sme kaznjavati ni po kom osnovu javno izgovorena rec,
  niti se sme unistavati sloboda govora i sloboda na internetu,
  zarad nekih nejasnih i politicki obojenih floskula kao sto je tkzv “govor mrznje”.
  To je izmisljotina i postapalica svih onih liberalnih zapadno orijentisanih predstanika inostranih vladinih organizacija (u formi nvo) koji nam zarad dobijanja pomoci iz inostranstva serviraju
  izmisljene stvari ne bi li nam “presadili” drzavnu i preko inostranih ambasada stranu kontrolu nad domacim ljudima i njihovim politickim i licnim slobodama.
  Ovakva kampanja predstavlja plodno tle za sve moguce zloupotrebe vlasti i polozaja u regulatornim telima za ugozavanje privatnosti i zivota gradjanina.
  demokratizacija drustva u modernom vremenu treba da ide ka vecoj AFIRMACIJI slobode izrazavanje i gradjanskog udruzivanja a ne na IZOLACIJI i PRETNJAMA slobodi govora, kakvu ova “inicijativa protiv ljudskih prava ” predstavlja.

 4. Marko O.

  Zloupotreba pojmova koji su nedovoljno objasnjeni,
  na opravdavanje drzavne torture, kontrole i agresije prema javnoj reci pojedinaca.

Leave a Reply