Internet

Borba protiv zlostavljanja dece na Internetu na globalnom nivou

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na ministarskoj konferenciji “Globalna alijansa protiv seksualnog zlostavljanja dece preko Interneta” u Briselu da su kriminalne aktivnosti karakteristične za taj vid kriminala bile i biće izrazito prekogranične i transnacionalne.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Evropska komisija pokrenula ovu inicijativu i organizovala konferenciju u cilju što uspešnije borbe protiv seksualnog zlostavljanja dece na Internetu.

On je u obraćanju učesnicima skupa naveo da postoji malo organizacija sa tako sveobuhvatnim programom kakav ima Globalna alijansa za borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece putem Interneta, koja je danas formirana.

Takođe, Dačić je istakao da savremene tehnologije civilizacijski unapređuju naša društva, ali ih istovremeno čine i ranjivijim i izloženijim zloupotrebama jer savremeni načini razmene multimedijalnih sadržaja na Internetu čine materijal nastao iskorišćavanjem dece u pornografske svrhe besplatno dostupnim najširoj javnosti u nekoliko sekundi.

Dačić je saopštio da iza ovakvih sadržaja često stoje kriminalne grupe koje pokušavaju da dođu do zarade koristeći “tražnju” za ovakvim materijalom, što dovodi do širenja kruga maloletnih lica koja postaju žrtve.

Mi kao predstavnici bezbednosnog sektora imamo glavni zadatak da svojim delovanjem omogućimo bezbednost i mir našoj deci koja su najranjivija populacija, a koliko smo u tom poslu istrajni, utoliko će broj dece koja su žrtve seksualne eksploatacije biti manji, napomenuo je premijer.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Srbije je tokom 2010. godine pokrenulo akciju pod nazivom “Armagedon” u okviru koje su do sada podnete krivične prijave protiv velikog broja lica.

On je naglasio i da je na osnovu informacija koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Srbije dostavilo u Velikoj Britaniji, SAD i drugim državama slobode lišeno više desetina osoba koje su vršile navedena krivična dela.

Uveren sam da ova alijansa ima ogroman potencijal da upravlja sopstvenim razvojem u željenom pravcu i obezbedi sigurnu budućnost našoj deci, naveo je Dačić.

Leave a Reply