Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Kit Aleksander (L)
Internet

Britanci špijuniraju više od američke NSA

Nije američka obaveštajna služba NSA jedina koja prati internet i telefonske veze širom sveta. Prema rečima Edvarda Snoudena, britanska obaveštajna služba čini to još intenzivinije.

Britanskoj obaveštanoj agenciji, Britanski komunikacioni štab, (GCHQ -“Government Communications Headquarters”, na slici gore) pošlo je za rukom da se “prikači” na brojna internet čvorišta u svetu i odatle sakuplja “neverovatno velike količine podataka”, prenosi britanski list Gardijan. Ovi podaci se potom dele sa američkom obaveštajnom službom NSA. Osim mejlova, poruka u socijalnim mrežama i telefonskih razgovora, snimaju se i analiziraju i lični podaci korisnika interenta.

Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Kit Aleksander (L)

Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Kit Aleksander (L)

Informacije koje objavljuje Gardijan potiču od Eduarda Snoudena. On je nedavno informisao svetsku javnost o špijunskom programu Prizma koji koristi agencija NSA. Program britanskih obaveštajaca se zove Tempora i on još intenzivinije od Prizme prikuplja razne podatke, navodi Gardijan.

SAD podigle optužnicu protiv Snoudena

Snouden tvrdi kako svojim otkrićima želi da upozori javnost na “najveće neprimetne programe za nadzor u istoriji čovečanstva”. “To nije samo problem SAD-a”, citirao je njegovu izjavu britanski Gardijan. “I Velika Britanija ima svog ‘konja za trku’. Saradnici GCHQ-a su još gori od kolega u NSA”, tvrdi Snouden.

Ovaj kompjuterski ekspert koji je radio za obaveštajnu službu SAD prethodno je listovima Gardijan i Vašington post prosledio informacije o programu Prizma kojim NSA prikuplja informacije o korisnicima mreža poput Gugla, Fejsbuka ili Majkrosofta. Ovi koncerni su u međuvremenu demantovali tvrdnje kako su obaveštajcima dozvolili direktan pristup svojim serverima.

Pravosuđe SAD-a je u međuvremenu podiglo optužnicu protiv Snoudena. On se tereti za špijunažu, krađu i prosleđivanje državnih tajni. Optužnica je podignuta pre nedelju dana u američkoj saveznoj državi Virdžiniji i dobrim delom se još uvek drži u tajnosti. Tužilaštvo je navelo kako će zahtev za izručenje Snoudena, koji se krije u Hong Kongu, poslati za dve sedmice.

Gardijan traži pokretanje diskusije o nadzoru interneta

List Gardijan u izdanju od ove subote (22.6.2013.) istovremeno traži pokretanje široke društvene diskusije o nadzoru interneta. “Otkrića Eduarda Snoudena traže odgovor na pitanje: Prema kojim zakonima je dozvoljena ovakva saradnja države i velikih koncerna u nadzoru građana? U vreme koalicionih vlada nekima je kontrola interneta poželjna ili sasvim bezazlena. Ali šta se dešava u državama s mnogo manje političke i socijalne stabilnosti? Stvaramo sistem totalnog nadzora, koji je zaista povećao bezbednost. Ali u pogrešnim rukama na taj način bi mogli da se ugroze protestni pokreti, izveštavanje medija i teško izborena prava poput prava na okupljanje i slobode govora. Sve stoji na kocki”, tvrdi Gardijan. izvor: dojčevele

Leave a Reply