Internet

Britanija sprema posebno oporezivanje Google-a i sličnih kompanija

Britanska vlada odlučila je da stane na kraj stranim kompanijama koje plaćaju u toj zemlji minimalni iznos poreza u odnosu na promet koji ostvaruju.

Predstavljajući izveštaj o budžetu pred parlamentom, ministar finansija Džordž Ozborn najavio je uvođenje poreza od 25 odsto za kompanije koje sele dobit u države s manjim korporativnim porezima. U sledećih pet godina Britanija planira da na ovaj način ostvari prihod od milijardu funti.

Kako se ovaj porez prvenstveno odnosi na američke kompanije, poput Google-a, Apple-a, Amazon-a ili Starbucks-a, britanski mediji su predlog novog nameta odmah su nazvali “Google porez”.

Nedavna analiza Financial Timesa-a o poslovanju sedam američkih tehnoloških kompanija na britanskom ostrvu pokazala je da su 2012 platile svega 54 miliona funti poreza na 15 milijardi funti prihoda od prodaje. Poslednjih meseci dosta se govori o praksi velikih kompanija da prihode računovodstvenim tehnikama prikazuju kao prihode podružnica u državama s nižim poreskima opterećenjem, poput Irske.

Osborn tvrdi kako kompanije ustvari ne rade ništa nezakonito, ali da takva praksa “nije poštena prema britanskim kompanijama”. Ipak, britanska udruženja poslodavaca ne deli njegovo mišljenje. Prema njihovom mišljenju, potez ministra Osborna razlog je za zabrinutost kod globalnih poslovnih ljudi.

Leave a Reply