Internet

Britanski haker pred sudom zbog upada u 97 kompjutera NASA-e

Jedan britanski sud je odbacio u petak zahtev mladog autističnog Britanca Gerija Mekinona da ne bude izručen Sjedinjenim Državama – gde mu preti sušenje zbog upada u 97 kompjutera NASA-e, američkog Ministarstva odbrane i drugih ogranaka američkih oružanih snaga i to neposredno posle napada od 11.septembra.
Iako su njegovi advokati tvrdili da postoji opasnosti da bi Mekinon, bude li izručen Amerikancima, mogao da postane psihotičan ili da izvrši samoubistvo – apelacioni sud je odlučio drugačije.

Američki tužioci su ovaj slučaj nazvali najvećim upadom u kompjuterski sistem svih vremena.

Vlasti kažu da su zbog postupa Gerija Mekinona, vojni kompjuteri postali neupotrebljivi i to neposredno posle terorističkih napada od 11. septembra.

Pitanje pričinjene štete

Mekinon je uložio žalbu na odluku britanskog ministra unutrašnjih poslova i državnog javnog tužioca da mu se za počinjeno delo ne može suditi u Britaniji, što je vodilo u pravcu njegovog izručenja Sjedinjenim Državama i izvođenju na optuženičku klupu pred američkim sudom.

Mekinon prizanje da je upao u američke kompjuterske sisteme ali poriče da je to bilo zlonamerno.

‘Jedino za šta sam kriv je neovlašćeni pristup kompjuterima ali ne i svojevoljno nanošenje štete kompjuterskim sistemima. Ja se nisam poneo ni vandalski ni zlonamerno. A to je ključna stvar. Zbog toga je ceo ovaj slučaj poprimio tolike razmere jer su iznete optužbe da je načinjena velika šteta. Ako je tako, moraće da me optuže za nanošenje štete jer u protivnom nema ni govora o krivičnom delu koje podleže izručenju’, tvrdi Mekinon.

Angažovanje javnih ličnosti u dugom procesu

Dugotrajni proces koji prati slučaj Gerija Mekinona privukao je veliku pažnju javnosti a podršku su mu pružile i brojne poznate ličnosti.

Jedan od članova grupe Pink Flojd Dejvid Gilmor optužio je Amerikance za, kako se izrazio, preterano strogu reakciju dok je pevač Sting ceo slučaj nazvao izopačivanjem ljudskih prava.

Mekinon istovremeno tvrdi da će mu samo u Britaniji biti omogućeno pravedno suđenje.

‘Posebno sada kada su Amerikanci govorili da će me oštro kazniti ako ih uvučem u dug i iscrpljujući spor oko mog izručenja. To po meni takođe nije pravedno jer, sve što činim jeste da se oduprem izručenju Sjedinjenim Državama koristeći legalne puteve u mojoj rođenoj zemlji, zbog čega niko ne bi smeo da bude kažnjen’, objašnjava Mekinon.

Upad otkriven pre sedam godina

Mekinon je otkriven 2002. godine i nikada nije poricao da je upao u kompjuterske mreže američkih oružanih snaga i NASA-e.

Od početka je tvrdio da je tragao za tajnim dokumentima o neidentifikovanim letećim objektima ubeđen da američke vlasti ne žele da ih objave.

Mekinonova majka Dženis kaže da njen sin pati od Aspergerovog sindroma, jednog oblika autizma – i da bi njegovo zdravstveno stanje moglo da objasni motive zbog kojih je učinio delo koje mu se stavlja na teret.

‘Ljudi oboleli od ove bolesti ne shvataju mnoga pravila društvenog ponašanja, ne shvataju posledice svojih dela. Geri nije ni mislio do kakvih bi posledica moglo da dovede to što radi. Njemu su u glavi bile samo informacije o vanzemaljskoj tehnologiiji koje američke vlasti, po njegovom dubokom uverenju, nastoje da zataje. Geri je bio prosto opsednut time’, smatra njegova majka Dženis.

Preti duga zatvorska kazna

Jedan broj britanskih političara je takođe izražavao zabrinutostr zbog mogućnosti da Geri Mekinon bude izurčen Amerikancima jer mu, bude li proglkašen krivim, preti kazna zatvora od sedamdeset godina.

Mekinonova majka kaže da je predsedniku Obami uputila pismo, koje je potpisalo četrdeset britanskih parlamentaraca, moleći ga da stavi tačku na, kako se izrazila, na ovu tužnu epizodu.

Njegovi advokati kažu da bi za Mekinona, kome je 43 godine i pati od Asbergerovog sindroma, izručenje Americi imalo ‘katastrofalne posledice’ po zdravlje.

Pentagon s druge strane ističe da je njegov neovlašćeni upad u kompjuterske sisteme pričinio štetu od sedamsto hiljada dolara.

Žalbe mogu da odlože konačnu presudu

Odluka britanskog suda da mu se ne sudi u Britaniji ne znači da će on uskoro biti ukrcan na avion za Ameriku.

On i dalje tvrdi da je upao u sisteme američkih institucija samo da bi došao do informacija o NLO (neidentifikovanim letećim objektima) – a njegovi advokati posle najnovije sudske odluke u ovom slučaju, imaju 28 dana da ulože žalbu, a slučaj bi mogao da ide sve do sudova EU pre nego što bude donesena konačna presuda. (BBC)

Leave a Reply