Internet · Provajderi

Broj oglasa u padu ali poslodavci efikasniji u zapošljavanju

Prema analizi prvog kvartala 2009. godine, a koju je uradio sajt poslovi.infostud.com, tržište rada u Srbiji je u padu. Naime, broj raspisanih oglasa za posao u aprilu je za 16% manji od broja oglasa raspisanih u martu. Deo razloga, smatraju u Infostudu, osim opšte ekonomske situacije, leži i u povećanom broju neradnih dana koji su zabeleženi u aprilu.

Međutim, ohrabruje podatak da je u aprilu primetno i ozbiljnije povećanje ukupnog broja pregleda biografija kandidata u Infostudovoj bazi od strane poslodavaca a koji je sada 15% veći u odnosu na prethodni mesec. Ovakav skok tumači se potrebom poslodavaca za racionalizacijom troškova i efikasnijom potragom za zaposlenima jer i broj raspoloživih kandidata u bazi biografija neprestano raste. Naime, u odnosu na mart, u bazi je registrovano 5% više kandidata koji su svoj CV ostavili na uvid zaniteresovanim poslodavcima.

Trgovina, administracija i računovodstvo i dalje predstavljaju oblasti rada koje čine trećinu ukupnog broja raspisanih oglasa u ovom mesecu. Nakon njih slede opšta ekonomija, srednje menadžment pozicije, kao i poslovi u turizmu i ugostiteljstvu, s obzirom da smo na pragu letnje sezone. Kandidati kao da to prepoznaju pa se i u aprilu najviše prijavljuju na oglase baš iz ovih oblasti, što znači da je najveća konkurencija među prodavcima, poslovnim sekretarima, komercijalistima na terenu, vozačima ili menadžerima prodaje. Ovakva slika identična je slici koju smo imalu i u martu.

Najmanje tražena zanimanja takođe su ostala nepromenjena u odnosu na prethodni mesec, jer su i u aprilu poslodavci najmanje tražili fizičare, veterinare i biologe. Ništa lakše u ovom mesecu nije bilo ni ljudima iz medija, kulture ili psihologije. Važno je reći da ništa lakše nije bilo ni poslodavicma koji su tražili masere, mesare, poslastičare, pedikire – manikire, farmaceute ili odgovorne projektante, jer su to bila zanimanja sa najmanje prijava na oglas od strane kandidata za posao u aprilu.

Leave a Reply