Internet

Broj .RS domena prešao 70.000

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) objavljuje da je 31. januara, u 15.06, registrovan 70.000-ti .RS domen – tessuti.rs, kod ovlašćenog registra Loopia.

Prvi korak u stvaranju identiteta i razvoju poslovanja putem Interneta je izbor i registracija sopstvenog prepoznatljivog internet domena. Registrovanjem jednog ili više .RS domena, firme i pojedinci štitite identitet ili brend na srpskom internet prostoru. Istovremeno, geografski određuju teritoriju za koju je njihov internet sajt prevashodno namenjen.

Ipak, da bi identitet bio kompletno zaštićen, osim u latiničkom, potrebno ga je zaštititi i u ćiriličkom adresnom prostoru, registracijom adekvatnih ćiriličkih domena. Do 27. jula samo vlasnici .RS domena imaju pravo registracije novoih ćiriličkih .СРБ domena, i to po povlašćenoj ceni. Međutim, ukoliko njihov .RS domen sadrži slova koja ne postoje u ćirilici, kao što su “q”, “w”, “y” i “x”, preporučljivo je da registruju .RS domen koji se čita onako kako se piše. Ako, na primer, korisnik ima domen “happyface.rs”, preporuka je da odmah registruje i “hepifejs.rs” i na osnovu njega dobije pravo da registruje “хепифејс.срб”.

Leave a Reply