Internet

Brzina interneta u Crnoj Gori 3,58 Mb/s

Prema brzini interneta, Crna Gora zauzima 85. mesto na listi zemalja koje su obuhvaćene nedavnim testom Speedtest.net portala. Dobijeni indeks brzina upoređuje i rangira brzine kod korisnika širom sveta.

85. poziciju na listi Crna Gora je zauzela sa brzinom interneta od 3,58 Mb/s (Megabita u sekundi).Rezultati su dobijeni analizom podataka izmerenih u periodu od 7. juna do 6. jula. Urađeno je ukupno 306.607 testova, na osnovu 56.450 jedinstvenih IP adresa.

Brzinu interneta, sudeći prema tabeli objavljenoj na stranici sa rezultatima testova, izvlači Broadband Montenegro (BBM), kompanija koja čak i ne nudi uslugu pristupa internetu, već kroz svoju bežičnu mrežu zasnovanu na WiMAX tehnologiji, pruža usluge TV prenosa.

Slovenija i Makedonija “beže”

Kada su zemlje bivše Jugoslavije u pitanju, Slovenija sa 7 Mb/s “beži” ispred Crne Gore za 35 mesta i zauzima visoku 50. poziciju. Samo pet mesta ispod, na 55. poziciji, je Makedonija, u kojoj je izmerena brzina interneta od 6,34 Mb/s.

Bolja od Crne Gore je i Hrvatska, koja sa brzinom od 4,38 Mb/s zauzima 76. mesto.

Nešto sporija brzina interneta je zabeležena kod korisnika u Srbiji, koja se se 3,29 Mb/s našla tri pozicije iza Crne Gore.

Daleko ispod svih, kada su brzine interneta u zemljama bivše Jugoslavije u pitanju, je Bosna i Hercegovina, gde je izmerena brzina od 2,71 Mb/s, pa se tako ta država našla na poziciji 102.

Južna Koreja ima najbrži interent, najsporije u afričkoj državi Malavi

Najbrži internet, globalno, koriste u Južnoj Koreji, gde su izmerene brzine od 33,95 Mb/s. Slede Litvanija (28,85 Mb/s), Andora (25,85 Mb/s), Švedska (23,89 Mb/s) i Latvija (23,56 Mb/s).

Najsporiji internet koristi se u afričkoj državi Malavi, gde je izmerena brzina 0,48 Mb/s, što tu državu smešta na rep liste, odnosno 172. poziciju. (Vijesti.me)

 

 

Leave a Reply