Internet

Bukvar slobodnog interneta

POZIV SVIM KREATIVNIM GRAĐANIMA INTERNETA ZA STVARANJE ALFABETA SLOBODNOG INTERNETA

Еxit festival i A3 Format grupa pozivaju dizajnere i sve druge kreativne građane interneta da se uključe u stvaranje knjige „The Alphabet of Internet“. Biće to jedinstvena knjižica koja će grafički i tekstualno objasniti neke od najvažnijih pojmova koji se tiču interneta i slobode.

U poslednjih godinu dana svedoci smo da se, pod raznim izgovorima i na različite načine, internet pokušava ograničiti kao globalni prostor slobodnih komunikacija i slobode izražavanja. Internet je još uvek novi fenomen koji se menja brže nego što je te promene moguće predvideti, i zbog toga što nije uvek lako razumeti namere i posledice različitih inicijativa za regulaciju interneta. Aktivisti širom sveta ipak su u proteklih godinu dana uspeli da se mobilišu i zaustave nekoliko po slobodu pogubnih inicijativa.

Mi smo izabrali 26 pojmova koji se često pominju kada se govori o internetu i slobodi. Oko značenja mnogih od ovih termina vode se rasprave i bitke, a različita upotreba i zloupotreba ovih pojmova osnova su mnogih restriktivnih zakonskih rešenja koje predlažu razne interesne grupe.

>

Pozivamo sve mlade i kreativne građane da nam se pridruže sa vizuelnim rešenjima za jedan od ponuđenih pojmova. Jedan rad treba grafički da predstavi jedan od izabranih pojmova. Najbolji radovi biće štampani u knjižici-publikaciji „Alphabet of Freenternet“ koju ćemo deliti posetiocima Exit festivala.

Konkurs je otvoren do 20. juna. Radove treba dostaviti kao vektorske fajlove (AI, PDF, EPS) u A6 formatu i dve boje (crna i crvena) na e-mail adresu [email protected]. Autori izabranih radova biće obavešteni do 25. juna i biće nagrađeni ulaznicom za predstojeći Exit festival koji će se održati od 12. do 15. jula u Novom Sadu. 

The Alphabet of FREENTERNET:
A – Anonymity
B – Blasphemy
C – Content
D – Decentralization
E – Equality
F – Free Software
G – Globalization
H – Hacking
I   – Intellectual Property
J – Jurisdiction
K – Kopimism
L – Lulz
M – Meme
N – Net Neutrality
O – Open
P – Privacy
Q – Quote
R – Remix
S – Share
T – Terrorism
U – Universal Declaration of Human Rights
V- Virus
W – Wiki
X – XXX
Y – You
Z – Zine

One thought on “Bukvar slobodnog interneta

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    POZIV SVIM KREATIVNIM GRAĐANIMA INTERNETA, pise na pocetku ovog teksta.
    Posto je Internt mreza, a ne drzava, trebalo je valjda da pise: “Poziv svim kreativnim KORISNICIMA Interneta …”. A o pitanju tzv. slobode Interneta raspravljace se krajem ove godine na Svetskoj konferenciji o medjunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12) u Dubaiu.

Leave a Reply