Internet

Bundestag spreman za cyber rat

Kako prenosi piše The Financial Times Deutschland, nemački Bundestag se spremio za vođenje cyber rata, sa pozivanjem na neki izveštaj ministarstva odbrane koji se našao na raspolaganju listu. U izveštaju se saopštava da je odgovarajuća jedinica armije spremna za vojne operacije od kraja 2011. godine objašnjavajući da sadašnjim uslovima vojska treba da zna da vodi borbu sa protinikom u virtualnom prostoru.

Kompjuterski napadi na termoelektrane, nuklearna postrojenja ili vodovodne stanice mogu da imaju veće posledice nego obični napadi. Pri tome za napadače u ovim akcijama velikog rizika nema. Vojni resor navodi primer iskustva SAD, koje su se uz pomoć virusa Stuxnet umešali u poslove iranskih nuklearnih objekata.

One thought on “Bundestag spreman za cyber rat

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Mao Cedung je pogresio kada je svojevremeno u knjizi “Problemi rata i strategije” (1938) napisao: “Politicka moc dolazi iz puscane cevi”. Danas rat nije samo stanje otvorenog oruzanog sukoba dveju ili vise strana, vec ovaj pojam ukljucuje i kibernetski rat. Medjutim, kiber-rata nije vise “privilegija” vojske; njega mogu da vode i druge organizacije, pa cak i “hakeri”.

Leave a Reply