Internet

Čak 18% roditelja iskusilo negativne posledice nekontrole dečijeg korišćenja računara

Deca vole internet – ali to ponekad može značiti i velike troškove. Vrlo često su mama i tata ti koji na kraju plaćaju račune zbog grešaka koja su njihova deca napravila dok su surfovala internetom. Skoro 1 od 5 roditelja izgube novac ili važne lične podatke, zbog nedovoljnog motrenja nad decom dok koriste računar, sudeći po istraživanju koje su u leto 2013. godine sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International.

Šta tačno deca smeraju? Ovo pitanje je aktuelno više nego ikada u doba kada je pristup internetu dostupan na svakom koraku – putem računara, smart telefona i tablet uređaja. Kada ste na internetu nema granica ni ograničenja: kada koristite internet, sve vrste sajtova su Vam dostupne, a naša deca su vrlo često tehnički obrazovani bar u onolikoj meri koliko i njihovi roditelji. Međutim, nije sve što se nalazi na internetu primereno deci, i dok je internet neprocenjivi izvor obrazovanja i zabave, takođe je i žarište alarmantnih pretnji.

deca-na-internetu

Nedavno istraživanje kompanija Kaspersky Lab i B2B International je otkrilo da se oko 27% roditelja veruje da su njihova deca bila izložena riziku na internetu, bar jednom u poslednjih 12 meseci. Oko 11% ispitanika u okviru istraživanja je izjavilo da su se deca suočila sa neprikladnim sadržajem, dok je 7% anketiranih imalo dokaz da je njihovo dete imalo kontakt sa strancem.

Približno 10% ispitanika je prijavilo da su njihova deca slučajno izbrisala važne podatke iz njihovih kompjutera, a 5% dece je omaškom podelilo ove podatke sa drugima. Otprilike isti broj ispitanika je priznao da su bili šokirani kada im je stigao neočekivani račun za kupovinu putem interneta, nakon što su njihova deca obezbedila pristup nalogu svojih roditelja na App store prodavnici. Ukupno 18% porodica je prijavilo finansijske troškove ili gubitak podataka zbog svoje dece.

Ovi rezultati pokazuju da se deca i njihovi roditelji izlažu ozbiljnim rizicima na internetu, i dokazuju da su neophodne posebne mere kako bi se ovi rizici izbegli.

Leave a Reply