Internet

Centar Simon Wiesenthal objavio izveštaj o “digitalnom terorizmu”

Centar Simon Wiesenthal, globalna jevrejska humanitarna organizacija prikuplja podatke o potencijalnom nasilju putem interneta, te je nedavno u New Yorku objavila izveštaj pod naslovom „Digitalni terorizam – mržnja 2011“. Izveštaj, objavljen na DVD-u, dokumentuje kako teroristi i njihove organizacije koriste digitalnu tehnologiju poput interneta, telefonskih aplikacija, Skypa i elektronskih knjiga ne samo da šire poruke mržnje, već tu mržnju i sprovode.

Rabin Abraham Cooper, zamenik čelnika Centra Wiesenthal, kaže da takve ogranizacije često pozivaju na nasilje, računajući na anonimne pojedince, takozvane „usamljene vukove“ da će takve nasilne akcije i izvršiti. Kao primer, on spominje bombaški napad na katoličku crkvu u Bagdadu u novembru prošle godine – čak mesec dana ranije, na internetu se pojavila otvorena pretnja u kojoj se zahteva da irački katolici intervenišu u hrišćansko-muslimanskom sukobu u Egiptu.

“Što je posebno zabrinjavajuće jeste da to nije bilo upozorenje već pretnja katolicima u Iraku da ako ne intervenišu po pitanju koptskih hrišćana u Egiptu, da će biti napadnuti” -kaže rabin Cooper. Nešto manje od 60 osoba poginulo je u tom napadu, a na novu godinu dvadeset osoba je ubijeno u bombaškom napadu na koptsku crkvu u Aleksandriji, u Egiptu. Rabin Cooper kaže da postoji preko 14 hiljada web stranica, blogova, i društvenih stranica na kojima se širi mržnja prema različitim verskim etničkim i rasnim manjinama.

On kaze da je Internet savršeno mesto za inkubaciju mržnje, jer nema urednika ni bibliotekara. To, kaze on, omogućuju lažima i poluistinama objavljenim na dobro dizajniranim internet stranicama da utiču na ljude koji ne sumnjaju u njihovu istinitost. Postoji čak i igra na internetu gde mladi Amerikanci postižu poene pucajući na Meksikance koji pokušavaju da pređu američku granicu, kao i jedna gde Nemci mogu likvidirati imigrante iz Turske.

Abraham Cooper navodi da se internet mržnja proširila na animozitete između Japanaca i Koreaca, stanovnika srednje Evrope i Roma, te raznih naroda južne Azije: “Uviđamo da se, gde god postoji nekakav istorijski problem, ili klasična mržnja, globalno ti problemi počnu odražavati na internetu kako sve više ljudi ima pristup tim tehnologijama.”

Centar Wiesenthal je o svojim spoznajama informisao vlasti, gde god postoji sumnja o mogućem nasilju. Organizacija je takođe u dodiru sa menedžmentom internet stranice Facebook da bi se sprečilo da on ne postane platforma za nasilje. U isto vreme, službenici centra priznaju pravo na slobodu govora i privatnost svakom korisniku interneta. (Voa)

Leave a Reply