Internet

Cenzura interneta sve manja

Kineske vlasti uskoro bi mogle da ublaže svoje stroge zakone o korišćenju društvenih mreža i interneta, ali samo u nekim određenim delovima zemlje, prenose zapadni mediji. Kinesko glasilo China Morning Post je izvestilo da bi Facebook, Twitter i neki ostali veb sajtovi mogli da budu odblokirani i dostupni korisnicima interneta u prostoru slobodne trgovinske zone u Šangaju.

yabrana-internet

Facebook i Twitter u Kini nisu dostupni od 2009. godine, nakon građanskih protesta za koje je vlada optužila društvene mreže, a cenzura na internetu u Kini je uobičajena pojava koju vlada sprovodi kako bi sprečila pristup sajtovima za koje procenjuje da bi mogli da budu neprikladni, politički osetljivi ili bi mogli da utiču na život u zemlji. Prema poslednjim podacima u Kini postoji blizu 600 miliona korisnika interneta i 460 miliona korisnika mobilnog interneta, a u akciji “relaksiranja” upotrebe interneta bi trebalo da budu odblokirani Facebook, Twitter i New York Times u zoni trgovinskog centra u Šangaju do kraja ovog meseca.

China Morning Post je citirao saopštenje jednog zvaničnka u kome je navedeno da bi ove mere trebalo da pomognu strancima da se osećaju kao kod kuće, kao i da bi one mogle da imaju i neke dodatne posledice. Dok ovaj potez kineskih vlasti neki smatraju definitivnim početkom rušenja “Vellikog informatičkog zaštitnog kineskog zida”, neki, kao što su neke velike američke informatičke kompanije, i nisu baš impresonirani. Kineska vlada je međutim već raspisala konkurs na koji stižu ponude stranih kompanija za pružanje internet usluga u za to predviđenoj zoni u Šangaju i očekuje da u vrlo kratkom roku izabere najboljeg ponuđača.

Izvor, B92

Leave a Reply