Društvene mreže · Internet

Chatroulette – internet društveni rulet

Kada korisnik na četruletu klikne „play”, na ekranu, koji predstavlja veb kameru sagovornika, pojavljuje se lik stranca koji može biti iz bilo kog dela sveta…
Sajt chatroulette.com, tri meseca stara društvena mreža na kojoj se putem veb kamere komunicira sa nasumice izabranim sagovornikom iz celog sveta, iako ima nekoliko miliona korisnika, brojna udruženja apeluju da ugrožava bezbednost dece i izlaže ih neprikladnom sadržaju.

Dete, onog momenta kada klikne na dugme za pretragu sagovornika, ugledaće potpunog stranca, koji može da bude obučen, ali može da bude i go ili u nekoj neprikladnoj pozi. To je raj za predatore. Ovo je jedno od najgorih strana interneta koje sam do sada video – izjavio je dr Kejt Ablou, psihijatar i saradnik televizije FOX.
Kada korisnik na četruletu klikne „play”, na ekranu, koji predstavlja veb kameru sagovornika, pojavljuje se lik stranca koji može biti iz bilo kog dela sveta. Ipak, izbor sagovornika ne zavisi od vas, pa otud u nazivu „rulet”. U međuvremenu je pokrenut i novi servis chatroulette map, gde možete da vidite odakle su vaši sagovornici, jer ih servis pomoću IP adrese locira na globalnoj mapi.
Brojna udruženja apeluju na roditelje da budu obazrivi i preduzmu mere kako bi njihovo dete bilo zaštićeno od negativnog dejstva ove mreže.
– Naše istraživanje je pokazalo da je gotovo polovina nasumice izabranih sagovornika ispred kamere preduzela ekspliticne scene seksa – upozoravaju iz Odeljenja za zaštitu dece na internetu.
Kreator sajta Andrej Ternovski (17), učenik iz Rusije, koji posle tri meseca rada mreže i desetina miliona korisnika, u Americi pregovara sa investitorima i programerima kako da proširi svoj projekat, izjavio je da je unapredio program i da se klikom na dugme „report” signalizira da se neko ponaša neprikladno i ukoliko ima više od tri prijave, taj korisnik će biti banovan.
U svakom trenutku na ovoj mreži je oko 35.000 korisnika, od čega čak 72 odsto čine muškarci, a polovinu čine mladi uzrasta od 18 do 24 godine. Većina njih koristi i druge društvene mreže, ali i sajtove koji nude zaposlenja, što ne čudi jer je većinom reč o studentima.

Sajt „podigao” za tri dana u spavaćoj sobi
Rus Andrej Ternovski (17), kreator sajta, kaže da je sajt „podigao” za tri dana, na starom kompjuteru u svojoj spavaćoj sobi. Priznaje da ne želi da bude programer, već prevodilac, a govori engleski i kineski. Na pitanje da li mu je neko ponudio da kupi sajt, Ternovski odgovara: „Neki ljudi su me kontaktirali tim povodom, ali mislim da nisu ozbiljni, nude mi samo milion dolara”. (24sata)

Leave a Reply