Društvene mreže · Internet

“Cheerleaders gone wild” na Facebook-u

U poslednjih par dana, iz Sophos-a stižu izveštaji o velikom broju poruka postavljenih na naloge Facebook korisnika sa natpisom:

Cheerleaders gone wild – have to see this

upotpunjeni sa fotografijom mlade navijačice sa pom-pomovima.

Većina korisnika nije mogla da odoli ovom pozivu, pa su odlučili da istraže malo više o slučaju “divljih navijačica”. Klikom na link, korisnici su odvedeni do sledeće Facebook stranice:

Stranica tvrdi da ima sadržaj koji je “neprikladan za neke korisnike” i da “može da sadrži šokantne prikaze, golotinju ili druge stvari koje mogu biti uvredljive sadržine”. Upozorenje (koje je dizajnirano da izgleda kao zvanična Facebook poruka) traži od korisnika da potvrde da imaju 18 godina pre nastavka samog procesa. Zatim, se traži od korisnika da kliknu na niz brojeva postavljen prema traženom redosledom kako bi se potvrdilo da se radi o osobi a ne o mašini ili programu.

Na žalost, svi korisnici koji su kliknuli na nisku brojeva prema traženom redosledom, našli su se u situaciji da su im nalozi automatski “kidnapovani”. Klikom na ponuđene brojke, korisnici su ustvari “neprikazano” potvrdili da “lajkuju” stranicu “Cheerleaders gone wild”, o čemu su dalje bili obavešteni svi korisnikovi konakti i prijatelji.

Da bude još gore, niste samo “lajkovali” divlje navijačice, nego ste i “lajkovali” stranice “Funniest Videos On the Web” i “Free ringtones every day”. Savetuju se korisnici koji su naišli na “divlje navijačice” da provere svoj profil i listu “lajkovanih” stranica, kako bi uklonili one kojima tu nije mesto.

Hakeri su veoma dobro sakrili ovo kidnapovanje profila, puštajući radoznale korisnike da ipak odgledaju video. Video nije bio ni šokantan niti je sadržao golotinju. Prikazan je jednostavno trening mladih navijačica.

U ovom slučaju, korisnicima se savetuje da očiste svoje profile i da ne pomažu spamerima u budućnosti – ovaj video mogu da redovno odgledaju na YouTube video kanalu.

Leave a Reply