Internet

CIA: Kina i Rusija u kibernetičkom prostoru kradu američke tehnološke tajne

Američka Nacionalna agencija za nauku procenjuje da je ukupna vrednost američkih dostignuća na području naučnih istraživanja 2009. godine iznosila oko 400 milijardi dolara. Poverenstvo vlade Sjedinjenih Država za spoljnu trgovinu procenjuje da je od toga 50 milijardi dolara ‘izgubljeno’ zbog špijunaže, napada hackera te kršenja autorskih prava.

Američka obaveštajna zajednica agencija objavila je izveštaj o ekonomskoj špijunaži od strane Kine i Rusije u kibernetičkom prostoru, sa ciljem da se ‘ukrade’ američka tehnologija te tako ubrza rast kineske, odnosno ruske ekonomije. U izveštaju stoji da su špijunažom pogođeni američka vlada, privatni sektor te univerziteti.

Prema izveštaju koji je predstavljen Kongresu Sjedinjenih Država, kineska i ruska obaveštajna služba na taj način dobavljaju mnoge povjerljive američke podatke sa područja ekonomije, naučnih istraživanja i tehnologije uopšte.

Ova činjenica – prema američkoj obaveštajnoj službi – predstavlja ‘sve veću i kontinuiranu pretnju sigurnosti’.
Najviše špijunaže zabeleženo je na području informatike, vojne i medicinske tehnologije te u istraživanju alternativnih izvora energije.

Kina i Rusija u prošlosti su uvek odbacivale ovakve američke navode.

Leave a Reply