Društvene mreže · Internet

CIA prati statuse na Twitter-u i Facebook-u u celom svetu

Centralna obaveštajna služba SAD (CIA) prati informacije koje grupe ljudi ostavljaju u četovima socijalne mreže Facebook i na mikroblogovima Twitter u celom svetu, javlja agencija Associated Press pozvajući se na direktora obaveštajnog centra pri CIA Open Source Center (OSC) Dag Nakvina.

Praćenjem informacija se bave “Bibliotekari koji se svete”, to je nezvanični naziv radnika obaveštajnog centra OSC, koji prikuplja informacije o materijalima iz otvorenih izvora na Internetu, sa televizija i iz drugih medija. Prema rečima šefa OSC zaposleni u centru svakog dana “filtriraju” do 5 miliona tvitova i drugih poruka u socijalnim mrežama na različitim jezicima širom sveta, od arapskog do kineskog.

Posao centra je između ostalog predviđao praćenje informacija o raspoloženjima u Pakistanu nakon što su američki specijalci ubili glavnog ideologa terorističke organizacije “Al Kaida” Osamu bin Ladena i verovatnoću da će stanovništvo neke bliskoistočne države izvesti prevrat.
Direktor OSC je rekao da su njegovi zaposleni predvideli ustanak u Egiptu, samo nisu znali kada će tačno početi revolucija, čiji je rezultat postala ostavka šefa države Hoznija Mubaraka početkom ove godine. “Centar je već predvideo da socijalne mreže u mestima kao što je Egipat mogu promeniti pravila igre i postati pretnja za režim”, rekao je Dag Nakvin u intervjuu agenciji.

Prema njegovim rečima centar je počeo da poklanja sve veću pažnju socijalnim mrežama 2009. godine, kada su u Iranu počeli nemiri usmereni protiv vlade u uslovima neslaganja s rezultatima predsedničkih izbora na kojima je pobedio Mahmud Ahmadinedžad. “Farsi je tada bio treći najveći jezik u socijalnim mrežama i na blogovima”, rekao je direktor.

Nakvin je takođe ispričao da obaveštajni centar OSC, pored svog posla, skoro svakog dana dostavlja brifinge predsedniku SAD Baraku Obami. Na primer nakon što je u maju 2011. ubijen bin Laden, centar CIA je pratio informacije na Twitter-u i pružao Beloj kući informacije o raspoloženjima u javnosti i komentarima ovog događaja. Pošto se statusi na Twitter-u nemogu geografski locirati, izveštaj o reakcijama je sačinjen prema jezičkoj podeli, javlja RIA Novosti.
(RIA)

Leave a Reply