Internet

CIA priznala da vrši monitoring Facebook-a, Twitter-a i web foruma

Službenici CIA-e potvrdili su javnosti da hiljade njihovih operativaca aktivno prati javno mišljenje i raspoloženje internauta na društvenim mrežama i putem komentara na forumima i blogovima. CIA je potvrdila da satima prate postove na mrežama i tako osluškuju javno mnjenje bez obzira da li je tematika vezana za Sjedinje Američke Države ili se radi o proplemima u svetu. Oni takođe prate i društvene mreže kako bi otklonili eventualne pretnje nacionalnoj sigurnosti SAD. Agenti prate 5 miliona tweetova dnevno, Facebook statuse, medijakse web sajtove, TV kanale, radio stanice širom sveta kao i web lokacije za chat-ovanje.

Agenti CIA-e koji analiziraju dešavanja poređenjem mikro-informacija. Na primer, ukoliko zabeleže uznemirujući tweet ili FB statuse o aktuelnim trenutnom dešavanju, oni ih potom porede sa člancima u novinama i web medijima. U CIA tvrde da su takvim monitoringom i analizoma predvideli dešavanje “Arapskog proleća” jer su zabeležili da je mnoštvo ljudi nezadovoljno režimom.

Takođe, potvrđuju da su uvdeli da društvene mreže mogu postati oružje protiv bilo kog režima. Ove aktivnosti CIA je započela na preporuku američkog Kongresa nakon napada 11.10, pa tako danas stotine agenata prati internet-portale u Kini ili u Pakistanu.

Leave a Reply